Steeds meer Groene Kerken!

Nieuws

woensdag 14 oktober 2015Zaterdag 10 oktober was de Houtense Opstandingskerk met meer dan honderdvijftig bezoekers gevuld voor de vierde editie van de Groene Kerkendag. Uit de interactieve opening door dagvoorzitter Niels de Zwarte – na een welkomstwoord van Kerk in Actie programma manager Ever Jan Hazeleger - bleek bovendien dat ruim de helft van de aanwezigen voor het eerst deelnam. Die mix van reüniegevoel en nieuwsgierigheid gaf de dag een prachtige dynamiek.

In de liturgische opening met Pater Roland Putman en ds.Otto Sondorp was ‘hoop’ het kernwoord. Vertegenwoordigers van Groene kerken uit Papendrecht, Baarn en Aalsmeer vertelden daarna over het reilen en zeilen van hun gemeente. Bij de Doopsgezinden in Aalsmeer wordt een aanstekelijke formule gebruikt met in ieder jaargetijde een eigen gezamenlijke activiteit: een groene viering in het voorjaar, een fietstocht langs ‘groene plekken’ in de zomer, een duurzame streekproduktenmaaltijd in het najaar en een gemeenteavond in de winter. Die cyclus wordt begeleid door een zeswekelijkse nieuwsbrief. Jongeren uit Aalsmeer gaan met de Urgenda-klimaatloop mee naar Parijs!

De keuze van twee rondes workshops leverde weer lastige dilemma’s op, wat gemakkelijker werd als je met plaatsgenoten kon afstemmen. Inspiratie en informatie, actie en bezinning, het kwam allemaal aan de orde: in de vorm van een wandeling en workshops over de Joodse spijswetten, over duurzaamheid in de Islam, over de zojuist vertaalde groene encycliek van paus Franciscus, over de rol van geld of juist de betekenis van de voorganger of jongeren in de groene (wijk-)gemeente.

Dankzij Lekker3bergen was de lunch duurzamer – en smakelijker – dan ooit. Na de tweede workshopronde hield Tear directeur Marco van der Graaf een inspirerende toespraak over moed en hoop waarin ook de nieuwe VN ‘werelddoelen’ voorbij kwamen. ‘Durf elkaar lastige vragen te stellen’, was zijn oproep aan het eind.

Tweede Kamerlid Carla Dik beklom het podium om ons als groene kerken te bedanken voor het werk dat we doen en om ons aan te moedigen om vooral dóór te gaan, ook waar de politiek het nogal eens laat afweten. Christiaan Hogenhuis van Oikos spoorde ons aan tot deelname aan het regionale- en nationale klimaatloop-evenement. Als uitsmijter zagen we een geestig, maar zeer to-the-point Vlaams filmpje over de groene encycliek, Laudato Si.

Wie na alle publiciteit over kerkelijke bureaucratie en krimp misschien een beetje somber dreigde te worden, kreeg in Houten een opkikker van jewelste: er kwamen dit jaar weer drieëntwintig kerken bij: de beweging van de Groene Kerken bloeit en groeit!

Marjolein Tiemens-Hulscher, Kees Tinga

Steeds meer Groene Kerken! in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.