Christus Koning

Blog

zondag 22 november 2015Kathleen en ik geven in dit semester van het Luthers Theologisch Seminarie (LTS) samen een cursus: “Kerk & Samenleving” – en vandaag kwamen kerk en samenleving behoorlijk bij elkaar. In ‘onze’ Kowloon Union Church (KUC) vierden we vandaag de laatste zondag van het kerkelijk jaar en alles stond in het teken van Christus Koning, de koning die niet kwam om gediend te worden, maar om te dienen. Een zondag met een gouden randje (want dat is de kleur), een bijzondere rooms-katholieke traditie die in protestants Hong Kong wordt gevierd als teken van dienstbaarheid aan de samenleving. Aan het LTS hielden studenten afgelopen week een overdenking over de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan en ging het in onze cursus over ‘dienend leiderschap’, diaconie en de actuele betekenis daarvan.

In de ruimte naast de KUC, die KUC Space heet, werd juist vandaag een fototentoonstelling geopend met foto’s over de situatie van Filipijnse domestic helpers, over diegenen onder hen die een juridische procedure tegen hun werkgevers gestart zijn en in het opvanghuis van de kerk een veilig heenkomen en onderdak vinden.

In diezelfde KUC werd vanochtend in de dienst opgeroepen om te gaan stemmen. Vandaag was het namelijk verkiezingsdag in Hong Kong: verkiezingen in alle districten van de stad.

Heel lokaal en ook daarom wel belangrijk, in een periode dat het elan van alle voorgaande protesten lijkt weg te ebben, terwijl Hong Kong zich toch wil blijven onderscheiden van het moederland.

Over de algemene verkiezingen die voor 2017 gepland staan is het laatste woord nog lang niet gezegd – en al zijn veel Hong Kong people pessimistisch over de democratische mogelijkheden, Hong Kong is een stad met een meerpartijendemocratie en een traditie van medezeggenschap op alle niveaus. Stemmen als christenplicht, kerk in de stad, dienstbaar aan de samenleving, in navolging van Christus, de Servant King.

Hong Kong, 22 november 2015

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.