Zorg en hoop

Blog

zondag 15 november 2015Tussen alle ellendige berichten over dood en verderf door de afschuwelijke aanslagen in Parijs, waren er de afgelopen dagen toch ook tekenen van hoop waar te nemen. Bij de verkiezingen in Myanmar, vorige week zondag, bijvoorbeeld. Daar behaalde de oppositiepartij van Aung San Suu Kyi de absolute meerderheid en kan er, na zoveel jaren militaire dictatuur, een periode van politieke vrijheid aanbreken, een nieuwe tijd waarin er hopelijk ook naar de stem van etnische en religieuze minderheden geluisterd gaat worden. ‘Myanmar’ is hier erg dichtbij en dagelijks aan de orde op het Luthers Theologisch Seminarie.

De studenten uit Myanmar zijn vanzelfsprekend heel persoonlijk en direct betrokken bij wat er in hun land gebeurt en staat te veranderen. Ze behoren zonder uitzondering tot een van de etnische minderheden, de Kachin en de Karen, de Shan en de Chin, die, in het conflict met de centrale overheid, al zo lang zijn gemarginaliseerd en zo vaak als vluchteling of migrant buiten de grenzen van hun eigen land moeten verblijven.

Vorige week zondag maakten we een kerkdienst mee van een gemeente van de Kachin Baptist Convention in Chiang Mai, Thailand – waar we bij elkaar waren voor een niet minder dan historische regionale ontmoeting van door Kerk in Actie uitgezonden medewerkers (um’ers) in Zuid-Oost Azië.

Collega-um’er Henriëtte Nieuwenhuis heeft die ontmoeting en ook die kerkdienst heel mooi en beeldend beschreven op haar Kerk in Actie-weblog: http://www.kerkinactie.nl/actueel/2015/11/een-historische-bijeenkomst

We werden begeleid en er werd vertaald door de studenten van het McGilvary College of Divinity, allemaal vrienden en bekenden van ‘onze’ Kachin-studenten. De dienst was echt een belevenis, de dienst van een migrantenkerk met alle enthousiasme en gastvrijheid die daarbij horen, met een vioolorkest – en met gebed en hoop voor betere tijden.

Vandaag vierden we ook zo’n kerkdienst vol enthousiasme en gastvrijheid. De Indonesian Christian Fellowship, een van de vijftien Indonesische migrantenkerken in Hong Kong, vierde haar twaalfde verjaardag. Ook nu werden we begeleid en vertaald door studenten, nu waren het onze Indonesische LTS-studenten. Een van hen preekte, over bescheidenheid -  ook bij groei van de kerk. Verder was het vooral viering: door dans en zang en alle kleuren en kleding van Indonesische etnische groepen, door een heuse verjaardagstaart en een verjaardagsfilm over het (bescheiden) succesverhaal van een bloeiende gemeente van vooral Indonesische domestic helpers.

Er werd nadrukkelijk gebeden voor de stad Parijs en voor iedereen die is getroffen door het niets- en niemand ontziende geweld van zelfmoordterroristen.

Dat migrantenkerken waar ook ter wereld, het voorbeeld mogen zijn voor een ándere samenleving, een samenleving waarin alle minderheden hun onmiskenbaar eigen plek en betekenis hebben !

 

Hong Kong, 15 november 2015

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.