Het verhaal van Cindy

Persoonlijk verhaal

woensdag 20 januari 2016Cindy is 11 jaar en gaat iedere ochtend naar de school Pablo VI. Ze moet 40 minuten lopen naar school. Ze gaat alleen en is ‘s-middags weer thuis. Ze zit in de 6e klas (groep 8) en houdt van sociale vakken en muziek.

Cindy woont in de wijk Barranquillita samen met haar moeder Virgelina en haar stiefvader Jesús, die geboren is aan de kust. Haar stiefvader is vooral aardig als hij alcohol drinkt, want dan geeft hij haar geld. Haar moeders broer, oom Diomedes van 45, woont ook bij hen. Ze heeft 7 halfbroers en halfzussen van haar vaders kant, die veel ouder zijn: Ivonne, Leila, Sandra, Farit, Holbem, Paula en Leonardo. Haar moeder is nu zwanger, dus ze krijgt er nog een halfbroertje of halfzusje bij. Haar eigen vader Gustavo is 63 jaar. Hij is geboren in Bogotá.

Cindy’s moeder heeft een eigen winkeltje waar ze sinaasappelsap en natuurlijke producten verkoopt. Haar oom doet van alles: hij is schilder, bouwvakker en timmerman. Cindy vindt het fijn om bij haar familie te zijn, vooral als ze naar een pretpark gaan, zoals het pretpark Mundo Aventura, park Simón Bolívar en het pretpark Salitre Mágico. Ze vindt het niet leuk, dat ze vaak klusjes moet doen zoals vegen, dweilen en de wc schoonmaken. Ook wordt ze verdrietig als haar moeder en oom ruzie ziet maken. Ze denkt met veel plezier terug aan toen ze met haar ouders en broers en zussen ooit op vakantie ging naar Villeta.

Op een normale dag staat Cindy om 3 uur ‘s-morgens op, helpt haar moeder met de winkel klaarmaken, gaat ’s-morgens naar school en ‘s-middags naar FPT, gaat daarna terug naar huis, maakt haar huiswerk en doet haar taken. Ze vindt het fijn in haar wijk dat andere kinderen haar uitnodigen om te spelen en dat mensen elkaar helpen. Ze houdt er niet van dat er veel dieven zijn.

Sinds twee jaar doet Cindy mee bij FPT in de ‘papierwinkel’, waar ze figuurtjes maken van dun papier; magneten, potloden, bladwijzers en postkaarten. Ze verkopen die aan Little Hands, Natsper en Nederland. Ze vindt de papierwinkel heel leuk en houdt erg van kunst. Bovendien heeft ze veel waarden geleerd zoals bescheidenheid, anderen niet aanvallen of veroordelen op hun uiterlijk, anderen respecteren en niet meegaan met mensen die slechte dingen doen. Daarnaast leert ze handwerken, spirituele momenten en leven en brood delen. Haar moeder helpt haar door mee te gaan naar de FPT. Als ze opstandig is zegt ze dat ze niet meer terugkomt, maar de volgende dag komt ze altijd weer.

Cindy is een leuke meid, maar soms erg temperamentvol. Ze houdt van voetballen, spelen met waterbommen, basketbal, fietsen en handwerken. Later wil ze plastisch chirurg worden. Niet alleen voor het geld, maar ook om de mensen te helpen die dat nodig hebben.Voor andere kinderen hoopt ze dat hun dromen waar worden en dat ze die dromen nooit verliezen. ‘Zoals ik alles kan doen, kunnen zij het ook doen.’

Cindy’s moeder
Cindy's moeder Virgelina is 30 jaar en geboren in Ocaña Santander, waar ze op haar 12e jaar moest vertrekken vanwege het geweld. Een criminele groep drong hun huis binnen, sloeg en bedreigde het gezin. Zij zag alles gebeuren. Ze moest haar geboortegrond verlaten, omdat haar leven gevaar liep. Ze kwam als 12-jarige alleen in Bogotá aan, waar ze één tante had, die haar vernederde en slecht behandelde. Een oudere man bood haar aan een kamer te betalen . Hij bleek met haar te willen samenwonen als een stel. ‘Het was dat of op straat blijven.’ Nu is hij de vader van hun twee dochters.

Ze woont met haar jongste dochter Cindy in Patio Bonito. Als ze een dag niet kan werken, is er geen eten thuis. Ze droomt ervan om een groot eigen bedrijf te hebben en een heel groot mooi huis. Ze is blij dat Cindy bij FPT is, want daar heeft ze de mogelijkheid veel dingen te leren over het leven. Bovendien is ze dan ‘s-middags niet alleen thuis of op straat. Iedereen bij FPT is heel speciaal. Samen met haar dochter ziet ze het als hun tweede thuis. Cindy komt er graag. Volgens Virgelina wil Cindy het liefst de hele wereld over reizen om te vertellen dat ze bij de FPT wil zijn.

Het verhaal van Cindy in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.