Gelukkig Chinees Nieuwjaar !

Blog

maandag 8 februari 2016Vandaag, 8 februari 2016, is het Nieuwjaarsdag, de eerste dag van het Jaar van de Aap en wensen we elkaar Hóu Niān Kuaile: Gelukkig Jaar van de Aap. Overal in China, in Hong Kong en Macau, in Taiwan, in Singapore, in aangrenzende landen als Vietnam en Korea, in de Chinese diaspora wereldwijd, wordt is het alle opzichten (nu pas) nieuwjaar. Het oude jaar heeft letterlijk afgedaan, het huis is schoon en opgeruimd, families komen bijeen, de winkels zijn (voor één dag) dicht, bij de tempels is het druk, vanavond zijn er parades en morgen is er vuurwerk, bij de haven.

Alles en iedereen is voorbereid op een zo feestelijk mogelijk nieuw begin: het was de afgelopen dagen vooral druk in de supermarkten, voor mooie rode versieringen en cadeau-envelopjes, voor sinaasappels, Ferrero Rocher-bonbons en boterkoekjes, op de bloemenmarkten voor bloesemtakken en krokussen, mandarijnenboompjes en orchideeën. Nieuwjaar is rood en lawaai (om de draak buiten de deur te houden) en goud en rond (om het geluk en de familieband te verstevigen).

flowermarket.jpg

Na het jaar van het paard en het jaar van de geit maken we nu ons derde Chinees Nieuwjaar mee en ieder jaar raken we meer onder de indruk van de geworteldheid van tradities als deze in het Chinese leven van alledag. Zijn we onder de indruk van hoe er hier in China meerdere tradities en culturen naast en door elkaar kunnen bestaan, onder de indruk van hoe belangrijk juist het Chinese jaar is en overeind blijft in het volstrekt dominante ritme van de moderne, hier vaak aangeduid als westerse, samenleving. Het Chinese (maan)jaar is een jaar van de seizoenen, het nieuwe jaar is ook het Lente-festival, het begin van de lente. Het Chinese jaar is ook het jaar van de Chinese astrologie en deel van een cyclus van zestig jaar, waarin de twaalf jaren verbonden zijn met een dierenriem en de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Bij dit nieuwe jaar van de aap hoort vuur.

In al die tradities, die in China vooral zichtbaar zijn door de werkelijk onvoorstelbaar massale verplaatsing van zovele miljoenen mensen, ieder nieuwjaar weer, door het even massale zoeken naar geluk in winkels en tempels en bloemenmarkten, gaat het over het ‘eigene’, het bijzondere van de Chinese cultuur en misschien ook van de Chinese religie, in alle veranderingen die China, wat betreft politiek en ook wat betreft kerk én samenleving heeft meegemaakt en nog iedere dag meemaakt. En is er voor iedereen in China het besef dat dat eigene deel is van een eeuwenoude traditie.

Aan het Luthers Theologisch Seminarie (LTS) startte de nieuwjaarsviering met het aansteken van kaarsen én vuurwerk, met muziek en dans, was de kapel mooi rood versierd en zongen we traditionele Chinese nieuwjaarsliederen en gelukwensen: gong xi gong xi ni, ik wens je geluk. In de overdenking ging het ook met name over het belang van steeds opnieuw kunnen en mogen beginnen.

“Dies now the old, the year is new. Grace fills my heart with life anew.”, om het met een paar regels uit de LTS Hymns of Praise-bundel te zeggen

Net als in de eerdere jaren vierden we gisteravond Chinees oudjaar met de internationale studenten van het LTS die, onder leiding van Miss Rose, de docent Engels, een feestelijk programma hadden voorbereid, van zang en dans, van heerlijke gerechten en rode envelopjes. Het Nieuwe Jaar was al aardig aanwezig: de aap in allerlei verschijningen, van ballonnen en slingers tot met studenten die de hele avond in apenpakken voor de nodige opwinding zorgden.

Het Jaar van de Aap is, naar men zegt,  een jaar vol verrassende wendingen, een jaar waarin moeilijke obstakels met (meer) gemak kunnen worden genomen, laten we hopen met veel voorspoed en geluk: Kung Hei Fat Choi !

Hong Kong, 8 februari 2016,

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.