Mission partners

Blog

zaterdag 20 februari 2016Chinees Nieuwjaar (Chinese New Year, CNY) is veel meer dan het aftellen tot twaalf uur, is veel meer dan langdurig en uitbundig vuurwerk, CNY is een nieuwjaarsperiode van veertien dagen. Daarbij hebben alle dagen hun eigen plek en betekenis – en gaat het ook om het vieren van de lente, van een nieuw begin, hoe koud ’t ook is (en in Hong Kong kan het, vooral in huis, intens koud zijn, deze dagen). Op een van die nieuwjaarsdagen werden we uitgenodigd door bisschop Ben Chang Chun-wa, de bisschop van de ELCHK, de Evangelisch-Lutherse kerk van Hong Kong. De ELCHK is de dragende kerk van het Luthers Theologisch Seminarie en ‘we’ zijn de buitenlandse medewerkers die aan de kerk en het seminarie verbonden zijn. Aan het LTS hebben we collega’s uit Noorwegen, Duitsland en de Verenigde Staten, in de kerk zijn er ook broeders en zusters uit Finland en Noorwegen.

Het eerste gedeelte van de nieuwjaarsviering was in Tung Chung, een voormalig vissersdorpje, dat, niet heel ver van Hong Kongs internationale vliegveld, is uitgegroeid tot een hypermoderne satellietstad.  In de lokale lutherse kerk heette de bisschop ons welkom en leidde een nieuwjaarsviering. We kregen allemaal het traditioneel bij CNY horende rode envelopje (lai see), daarna vertelde  de (pasbenoemde) dominee iets over het wel en wee van de gemeente, die een jaar of tien geleden gesticht is.

De gemeente van een paar honderd leden is groeiende en heeft, zoals veel de lutherse gemeenten in Hong Kong een heel programma van kerkelijk-maatschappelijk werk ontwikkeld, ouderenzorg, huiswerkbegeleiding, opvang van verslaafden. Het wee was op dit moment vooral het recente besluit van de gemeentelijke overheid de huur en het gebruik van de grond waarop het kerkgebouw staat, op te zeggen. Al wordt die opzegging gecompenseerd met een aanbod voor een terrein aan de andere kant van Tung Chung, daarmee is het bijzondere kerkgebouw nog niet gered: alles in het interieur  relateert  aan de zee: de preekstoel in de vorm van een scheepsboeg, een anker als lessenaar, het kruis waaraan reddingslijnen zijn vastgemaakt, de hoofdingang met een ijzerwerk van vissen en dwars door de kerkzaal loopt een stroom van levend water die uitkomt in het doopbassin. Dat heb je niet zomaar verhuisd naar een nieuwe locatie, maar gelukkig is het kantoor van de dominee een container, die kan tenminste eenvoudig worden verplaatst. Hoe dan ook, ook in Hong Kong heeft de overheid dus het laatste woord.

ELCHK%20TC.jpg ELCHK%20TC%20pastor%20s%20office.jpg

Naar goed Brits gebruik (die invloeden zijn hier in Hong Kong zeer aanwezig!) volgde een uitgebreide high tea waarna we naar de walled city van Tsuen Wan gingen. Tsuen Wan is een andere grote deelgemeente van Hong Kong met gigantische hoogbouw. Bijzonder om juist daar een traditionele walled city te vinden . Het oude Hong Kong bestond voornamelijk uit dit soort ommuurde stadjes, kleinere en grotere ommuurde familiedorpen, waarin de gezinnen van de zonen en neven rond de centrale voorouderhal woonden. De walled city van Tsuen Wan is nu een museum, een monument van traditie en eenvoud te midden van al drukte van de moderne stad en een mooie afsluiting van de Chinese nieuwjaaruitstap waarop de ELCHK ons trakteerde.

We mogen het nog nét zeggen: Gelukkig Chinees Nieuwjaar !

Hong Kong, 20 februari 2016,

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.