Pray for Hong Kong

Blog

maandag 29 februari 2016Voor het zesde achtereenvolgende jaar hebben de predikanten van de internationale kerken in Hong Kong een gebedsbrief geschreven voor de veertigdagentijd – dit jaar voor het eerst samen met een aantal Chinees-sprekende gemeenten. In de brief wordt benadrukt hoe belangrijk het is om bruggen te bouwen, tussen alle verschillende kerken en gemeenten (in Hong Kong zijn dat er zo’n 1.400) én tussen de kerken en de Hongkongse samenleving.

Hoe klein de christelijke minderheid in Hong Kong ook is (ongeveer 10%, ruw geschat), zij  speelt een vooraanstaande rol in onderwijs,  gezondheidszorg en maatschappelijk werk. Meer dan de helft van de instellingen op die gebieden is church founded en/of kerk-gerelateerd. 

Misschien komt het ook daarom dat christenen (en kerken) politiek actief zijn, betrokken en creatief. Dat geldt bijvoorbeeld voor de oprichters van de beweging Occupy Central with Love and Peace, in 2014 opgericht om algemeen kiesrecht voor de gemeenteraads-verkiezingen van 2017 te bepleiten. Het geldt voor de scholierenleider die een van de belangrijkste studentenleiders werd. 

Het geldt  voor de makers van de film Ten Years, een film die – in vijf scenario’s  - het Hong Kong van 2025 verbeeldt (https://en.wikipedia.org/wiki/Ten_Years_(film)).

ten%20years.jpg

Nogal sombere scenario’s van een stad waar provocateurs de politiek verzieken, culturele onderdrukking heerst, waar een soort nieuwe rode gardisten controles uitoefenen, waar uit machteloosheid protesterende jongeren én ouderen overgaan tot wanhoopsdaden als hongerstaking en zelfverbranding.

De film schetst een beeld van Hong Kong in verval, in vele opzichten. Opvallend is de Bijbeltekst waarmee de film afsluit, een tekst uit Amos:

“It is an evil time. Seek good, and not evil, that you may live.” (Amos 5:13b-14a, want het is een boze tijd. Zoekt het goede en niet het kwade)

De film circuleert vooral in het alternatieve circuit en daar horen ook theologische opleidingen als het LTS bij. Na de voorstelling hier, een week geleden, was er een uitgebreid gesprek met twee van de makers, waarin duidelijk werd hoe belangrijk voor hen hun geloof is. De film is voor hen een artistieke manier van uiting geven aan bezorgdheid over de toekomst van Hong Kong. Zijn de ontwikkelingen tegen te houden? De vraag die zij zich stelden bij het maken van de film is ‘ wat zou Jezus doen?’,  in de situatie waarin Hong Kong nu verkeert.

De gebedsbrief van de international pastors voor deze periode van Lent (Engels voor veertigdagentijd, letterlijk ‘lente’ ), is een oproep die van fundamenteel belang is in een stad die meer en meer polariseert in pro- en anti-China kampen (bewegingen, partijen, protesten, rellen), is een oproep tot geloof in Gods leiding en heling, in gebedsintenties als deze:

“Vader, we bidden u voor de mensen in Hong Kong, u hebt hen ons als naasten gegeven. We waarderen de culturele en etnische diversiteit in onze stad. We bidden voor vrede binnen onze grenzen, met de Chinese regering, en ook internationaal. We bidden voor uw leiding,  voor heling van de verdeeldheid in onze samenleving.”

Hong Kong, 29 februari 2016,

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.