Maundy Thursday

Blog

donderdag 24 maart 2016Vandaag is het Maundy Thursday, Witte Donderdag, en op het Luthers Theologisch Seminarie in Hong Kong wordt dat plechtig gevierd.

Dat geldt trouwens voor deze hele Holy Week.

Vanaf maandag hebben we iedere ochtend een gedeelte van het lijdens-evangelie gelezen, dit jaar volgens Lucas (Lucas 22 en 23). In de afgelopen weken stonden we iedere donderdag op een bijzondere manier stil bij Lent, bij de veertigdagentijd. In het midden van de kapel lag een ruwhouten kruis: als centrum van reflectie, soms om het, eenvoudigweg, aan te raken, soms om er gebedsintenties op te bevestigen, een enkele keer om er iets van mee te nemen en waren  er kleine kruisjes neergelegd, als symbool van de ‘draaglijke lichtheid’ van zo’n kruisje in de verhouding tot Jezus’ ondraaglijk lot.

Holy%20Week%201%20.jpg Holy%20Week%202%20jpg%202%20.jpg

Maundy Thursday heeft te maken met Jezus’ gebod (mandaat) om elkaar lief te hebben  - en dat te laten blijken door elkaars voeten te wassen, toch een niet alledaags gebeuren. Net als bijvoorbeeld in het Vaticaan is  ook aan het LTS de voetwassing een symbolisch gebeuren, twaalf (niet meer en niet minder) vrijwilligers laten zich de voeten wassen. Het viel het niet mee om twaalf vrijwilligers te vinden. Wie van ons laat zich op basis van vrijwilligheid zomaar de voeten wassen?

Maar toen het eenmaal zover was, was het een indrukwekkend eenvoudige gebeurtenis. De voorganger, een van onze professoren, waste de voeten van collega’s, van studenten – van verschillende nationaliteiten -, van stafmedewerkers en mensen van het huishoudelijk personeel.

Na de voetwassing werd het Heilig Avondmaal gevierd en  daarna werd alles ontruimd. De schaal met het brood, de beker met de wijn, de kaarsen en de bloemen werden weggehaald. De tafel in de kapel werd met een zwart kleed bedekt en de lichten werden gedoofd. Het werd heel stil en buiten regende het, zoals het hier al dagen achtereen regent.

Zo bereiden we ons voor op Goede Vrijdag en Pasen. Vanuit Hong Kong wensen we iedereen Gezegende Paasdagen toe.

Hong Kong, 24 maart 2016.

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.