Groepsreis naar Moldavië: ‘Zomaar’ een dag

Reisverslag

donderdag 10 maart 2016Een groep van 14 personen reist van 5 t/m 12 maart door Moldavië om diverse partnerorganisaties van Kerk in Actie te bezoeken: Youth for Christ Moldova, Bethania, Moldovan Christian Aid en Home Care. Van 13 t/m 20 maart maakt een groep van 12 personen dezelfde reis. Ze delen geregeld hun ervaringen via dit reisverslag.

Een groep van 14 personen reist van 5 t/m 12 maart door Moldavië om diverse partnerorganisaties van Kerk in Actie te bezoeken: Youth for Christ Moldova, Bethania, Moldovan Christian Aid en Home Care. Van 13 t/m 20 maart maakt een groep van 12 personen dezelfde reis. Ze delen geregeld hun ervaringen via dit reisverslag.

'Zomaar' een dag

Vandaag zijn we na het ontbijt naar Taul gereden waar we op bezoek gingen bij Home Care, een organisatie die zieke ouderen helpt. Er is een gebouw waar mensen heen kunnen komen, waar ze onder de douche kunnen hun kleding wordt gewassen, hun haren geknipt luizen verwijderd, kortom algehele verzorging die bij ons heel normaal is. Ze kunnen bij ziekte soms ook een behandeling krijgen. Verder gaan de verpleegsters het dorp in om mensen thuis te bezoeken die niet meer in staat zijn om naar het centrum te komen.

Mantelzorg
Het is heel moeilijk om goede verpleegsters te vinden want weinig kunnen met de omstandigheden omgaan. Het is namelijk meer dan alleen verpleegster zijn; mensen wonen vaak onder erbarmelijke omstandigheden waar je in moet kunnen werken. Het mooie is dat Home Care de eventueel in de buurt wonende familie en buren aanleert hoe zij deze mantelzorg op zich kunnen nemen, zodat de gemeenschap de ouderen kunnen ondersteunen.

Internationale dag van de vrouw
We mochten een vrouw ontmoeten, 80 jaar oud, wonend in een huisje van 3 x 4 meter, met een versleten heup en hartkwalen die niet meer verder kon lopen dan haar voordeur. Haar man en enige zoon zijn overleden en daardoor staat ze er alleen voor. Vanwege haar problemen, kon ze ook niet meer naar de kerk. Gelukkig werd dat door een van de zusters van Home Care opgemerkt en die is gaan kijken. Nu komt de voorganger soms bij haar en wordt ze door Home Care bezocht en geholpen. De situatie is confronterend, maar het is geweldig dat men hier zo op haar let. Daarna zijn we, vanwege de internationale dag van de vrouw, door de burgemeester uitgenodigd om een concert bij te wonen, als Hollanders worden we speciaal welkom geheten. Een groter contrast met het huisbezoek kunnen we ons niet voorstellen.

God is dichtbij
Tijdens de lunch kunnen we al onze vragen stellen aan Tamara, de directeur van Home Care. Hierdoor krijgen we wat meer zicht op de problematiek rondom de gezondheidszorg in Moldavië en welke lege plek Home Care invult. Het is erg confronterend als zij vertelt dat er momenteel gebrek aan medicijnen tegen hartkwalen is en daardoor nu gewoon mensen met hartkwalen komen te overlijden. Gebrek aan geld voor medicijnen, voorlichting over het gebruik en preventie zijn erg groot probleem. Mooi is het als Tamara vertelt dat zij haar inspiratie uit haar geloof haalt en dat zij voelt dat God bij haar is. Zij wenst ons geluk en Gods zegen toe en wij geven aan voor haar en de organisatie te zullen bidden.

Reflectie
In het hotel aangekomen hebben we voorafgaand aan het eten een moment van reflectie. Dit doen we aan de hand van associatiekaarten. We kiezen individueel een kaart met foto uit, die iets weergeeft over ons gevoel op dit moment. Mooi om te zien wat de deelnemers aan de groep teruggeven; het gevoel te hebben aan het raften te zijn op een wildwaterbaan, respect te hebben voor mensen die met heel weinig erg gelukkig zijn, het moedig vinden dat mensen in dorre grond toch zijn gaan bouwen en hoop te hebben dat de vele projecten uiteindelijk leiden tot een betere toekomst voor Moldavië.

Tijdens het diner in het hotel praten we na over afgelopen dagen en alle indrukken. Rond 22.00 ligt iedereen op bed. Vol verwachting kijken we uit naar de volgende dag.

Hanneke van de Biggelaar, Moldavië, 9 maart 2016

Groepsreis naar Moldavië: ‘Zomaar’ een dag in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.