Herinneren en veranderen

Reisverslag

dinsdag 19 april 2016Zesentwintig paar ogen staren me aan. Ogen die gezien hebben wat ik nooit hoop te zien. Ogen die machteloos moesten aanzien hoe hun oogsten verwoest zijn. Ogen die hun huizen in vlammen zagen opgaan. Ogen die broers en vaders zagen sterven - vermoord.

Onbeschrijfelijk leed
Ik ben in Barkin Ladi, Nigeria. In een kerk ontmoet ik zesentwintig vrouwen en mannen die de afgelopen tijd een Trauma Healing Programme hebben gevolgd. Ik voel de spanning van deze ontmoeting al een paar dagen: daar komt weer een blanke van ver weg even luisteren naar het onbeschrijflijk leed dat deze mensen iedere dag mee moeten torsen en op een of andere manier verder mee moeten zien te leven.

Gelukkig is mijn valse schaamte wel het láátste wat deze mensen bezig houdt. Eerder zijn ze blij om hun verhaal nog eens te doen. Om in mijn bijzijn nog eens en met elkaar hun leed te delen. En ze doen hun verhaal; één voor één. Hoe ze door geweld verdreven zijn van hun akkers en boerderijen. Hoe het leger van Nigeria hen niet heeft kunnen beschermen tegen geweld van herders die het voorzien hebben op hun akkers, om hun land en hun water te nemen voor hun kudden.

Loslaten
Ze doen hun verhaal; één voor één. Niet om wrok te koesteren of op wraak te zinnen. Maar juist om hun wrok los te laten. En als ik daarnaar doorvraag komt het Evangelie ter sprake. En de zegen en gezondheid die vrijkomt bij het loslaten van wrok en wraak. Alleen zó kunnen ze krachtige en ongebroken mensen zijn.

Is dat dat dan een mooi voorbeeld van ‘vergeven en vergeten‘? Nee, hier gebeurt niets goedkoops. Het gaat eerder om ‘herinneren en veranderen’. Om het maar eens in hun eigen woorden te zeggen: om te door te kunnen gaan met léven in plaats van alleen maar te blijven bestaan.

Rian Binnendijk 

Rian Binnendijk (Protestantse Kerk) reist samen met Kerk in Actie Zendingsmedewerker, Cokkie van ’t Leven door Nigeria en doet verslag van zijn impressies van het werk van de lokale partners van Kerk in Actie.

Voor geïnteresseerden:
http://www.premiumtimesng.com/news/155488-13-killed-fresh-attack-barkin-ladi-plateau.html
http://www.premiumtimesng.com/news/150370-nigeria-military-confirms-37-killed-barkin-ladi-plateau-attack.html
http://universalreporters247.com/2015/02/horrible-10-passengers-murdered-in-barkin-ladi-plateau-state-by-yakubu-busari-jos/

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.