Sabina wil nooit meer terug naar Kampala

Persoonlijk verhaal

woensdag 6 april 2016Sabina (40) leefde tweeŽnhalf jaar in Kampala met drie jonge kinderen: Maria van 4 en de tweeling Christina en Angelina van 1, die daar ook zijn geboren. Ze verzamelde op de markt overgebleven bonen om zelf te eten en te verkopen. De kinderen zaten ondertussen te bedelen onder de hoede van iemand anders.

Opgepakt door de overheid
Sabina sliep ’s nachts in de wijk Katwe, waar veel Karamojong wonen. Ze betaalde eerst 400 shilling per nacht voor die slaapplaats, later 500 shilling (= 12 eurocent). Ze werd opgepakt door de overheid, omdat ze haar kinderen op straat liet bedelen. Zo kwam ze in contact met Kayda, één van de partnerorganisaties van Kerk in Actie in Kampala. Maria, Christina en Angelina zijn vier maanden opgevangen bij Kayda. Moeder Sabina bleef één maand bij Kayda, waar ze werd voorbereid op haar terugkeer.

Terug naar Karamoja
Haar terugkeer naar Karamoja is inmiddels drie jaar geleden. Daar zag ze ook haar oudste twee kinderen weer terug: Daniël was toen 11 jaar en Angela 9. Zij hadden ook een tijdje in Kampala geleefd, maar waren al eerder teruggegaan met familie. Sabina's man is nog steeds in Kampala. Hij maakt daar muizenvallen, maar is niet in staat om geld naar huis te sturen. 

Sabina kreeg hulp van Kayda en C en DOndersteuning om nieuw leven op te bouwen
Sabina was dolblij dat ze terug kon naar Karamoja, naar haar familie. Ze woont nu dichtbij haar moeder en schoonzussen, die haar hartelijk ontvangen hebben. Sabina kreeg in Karamoja hulp van C&D. Deze partnerorganisatie van Kerk in Actie hielp haar om een nieuw leven weer op de rails te krijgen. Ze kreeg materialen om een huis te bouwen. Haar schoonzussen hielpen met bouwen. Ze kreeg zeep, olie, bonen, zout, voedsel en medicijnen. Ook kreeg ze vier zakken cassave om te verkopen. Van het geld dat ze hiermee verdiende kocht ze 2 zakken sorghum waar ze bier van brouwt. Ook kocht ze zaden voor maïs en zonnebloemen.

Drie kinderen weer naar school
De tweeling Christina en Angelina, die nu vier zijn, en de nu 7-jarige Maria gaan alle drie naar school, dagelijks een half uur lopen. Ze zitten in P1 en P2. Haar oudste twee kinderen woonden ook anderhalf jaar met Sabina in Kampala, maar zijn eerder teruggegaan omdat ze het bestaan daar niet langer volhielden. Zoon Daniël was acht jaar toen hij naar Kampala vertrok. Tot die tijd had hij naar school gegaan tot P2. Bij terugkomst ging hij weer drie jaar naar school tot P4. Toen was het geld op en kon hij niet langer gaan. Hij is nu 14 jaar en vond vooral rekenen leuk op school. De nu 12-jarige Angelina is tot P2 nog naar school gegaan, maar nu niet meer. Beide kinderen helpen hun moeder op het land. Op het erf liggen sorghum, pinda’s, zonnebloempitten.

Sabina is dolblij dat ze terug is in KaramojaStrijd tegen de droogte
Sabina hoopt vooral dat er regen komt, zodat ze voldoende voedsel kan verbouwen, want de oogst is dit jaar slecht door de droogte. Ook hoopt ze dat ookl haar oudste kinderen naar school kunnen gaan. Ze zou heel blij zijn met een ossenploeg om haar land te bewerken.

Sabina is een voorbeeld voor andere vrouwen
Sabina is een voorbeeld voor anderen in de regio, omdat ze ondanks tegenslag toch in Karamoja blijft en gemotiveerd is om haar kinderen naar school te sturen. C&D organiseert regelmatig voorstellingen met drama, zang en dans, waarin mensen gewaarschuwd worden over de gevaren van migratie. Sabina vertelt dan over haar slechte ervaringen in Kampala om anderen te weerhouden om te gaan.

Sabina wil nooit meer terug naar Kampala in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.