Sowndarya werkte als 13-jarige 12 uur per dag

Persoonlijk verhaal

donderdag 21 april 2016Sowndarya is nu 18 jaar. Vijf jaar geleden kwam ze met haar ouders naar Tirupur. Ze was toen 13 jaar en moest vanaf toen 12 uur per dag in de kledingindustrie werken.

Tot de 8e klas naar school gegaan

Oorspronkelijk komt ze uit Trichy, 175 km bij Tirupur vandaan. Daar heeft ze tot de achtste klas op de basisschool gezeten. Haar vader is vrachtwagen chauffeur. Haar moeder werkte niet toen ze in Trichy woonden. Sowndarya weet niet waarom ze naar Tirupur zijn gekomen. Waarschijnlijk om geld te verdienen.

Werkte als 13-jarige twaalf uur per dag

Sowndarya is in de kledingindustrie gaan werken toen ze aankwam in Tirupur. Vanaf toen is ze niet meer naar school gegaan. Ze moest in de fabriek de losse draden van de kleding knippen en het dan opvouwen. Ze was toen 13 jaar en werkte 12 uur per dag en moest de hele dag staan. Ze had wel een aantal pauzes van een kwartier en één van een half uur. Ze verdiende 200 roepies per week (3 euro). Het werk was wel moeilijk, maar ze zag hoe moeilijk het voor haar was om voldoende geld te verdienen om voor het gezin te zorgen en daarom hield ze het vol. Haar moeder werkte in dezelfde fabriek als zij, maar haar vader werkte als vrachtwagen chauffeur voor een ander bedrijf.

SAVE ontdekte dat Sowndarya werkte

Toen de medewerkers van SAVE huis aan huis in haar wijk langsgingen ontdekte ze dat twee kinderen in haar huis niet naar school gingen. Zo kwam aan het licht dat Sowndarya en haar broertje niet naar school gingen en dat Sowndarya in een kledingfabriek werkte. Haar broer zwierf over straat in die tijd.

Samen met haar broertje nu weer naar school

Een leerkracht van SAVE is met de ouders van Sowndarya gaan praten. Haar ouders vonden het goed dat ze naar de schakelklas van SAVE zou gaan. Na de schakelklas zijn Sowndarya en haar broertje naar de reguliere school gegaan. Haar broer zit nu in klas 8 en Sowndarya heeft het voortgezet onderwijs afgemaakt. Ze zit nu in het eerste jaar van de HEAO opleiding (B-Com) en werkt niet meer. Ze vindt de studie heel leuk en wil later graag bij een bank gaan werken. Ze is op de opleiding gekozen als secretaris van de studentengroep.

Via SAVE heeft Sowndarya de kans gekregen om weer naar school te gaan. Helpt u mee om ook andere kinderen deze kans te bieden?

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.