De schaamte voorbij in Egypte

Nieuws

dinsdag 10 mei 2016“Vroeger wenste ik dat ik niet geboren was”, zegt de Egyptische Jameela van begin twintig. Ze werd als kind meermalen misbruikt door een familielid. Seksueel geweld en misbruik zijn wijdverbreid in Egypte, zowel onder moslims als onder christenen. Veel vrouwen en meisjes hebben te maken met aanranding, verkrachting of kindhuwelijken. Volgens officiële cijfers worden zes op de tien meisjes besneden – óók onder christenen – en hebben drie op de tien vrouwen te maken met geweld door hun man.

Vrouwen Kinderen

Maar die cijfers zeggen weinig: veel gevallen worden niet eens gemeld. Niemand praat over seks, zeker niet over misbruik. Ook Jameela kreeg geen steun toen ze erover begon. “Toen ik mijn ouders om hulp vroeg, luisterde niemand.”

Sneeuwbal

De Evangelische Presbyteriaanse Kerk van Egypte (EPC), partner van Kerk in Actie, maakt het onderwerp bespreekbaar. De kerk ontwikkelde een tweejarige opleiding voor hulpverleners, jeugdwerkers, onderwijzers en voorgangers (ook imams). Zij leren hoe ze signalen van misbruik kunnen herkennen en wat de basics zijn van hulpverlening.

De opleiding zorgt voor een sneeuwbaleffect: oud-studenten zetten in hun eigen omgeving praatgroepen op, organiseren voorlichtingscampagnes en geven trainingen. In 2015 bereikte de EPC zelf 255 kinderen en via oud-studenten nog eens 3.200.

Televisie en internet vormen eveneens een belangrijk middel. In 2015 zond de kerk samen met televisiezender Sat 7 een documentaire uit over seksueel misbruik. Op tv en via internet werd de uitzending in Egypte en andere Arabische landen 32 miljoen keer bekeken. Vanwege dat succes staan er nu ook korte voorlichtingsfilmpjes op YouTube. Via de website kunnen allerlei voorlichtingsmaterialen worden gedownload of besteld.

Ontkenning

Maar hoeveel ze ook bereikt hebben in 2015, het taboe blijft, concludeert de EPC. Ook beleidsmakers en media nemen het onderwerp niet serieus.

Bewustwording blijft daarom prioriteit. Dat begint al op het niveau van de eigen familie. Toen Jameela erachter kwam dat ook haar kleine nichtjes te maken kregen met misbruik door hetzelfde familielid, confronteerde ze haar vader: “Je hebt mij niet beschermd, maar dat moet je wel doen met je kleindochters. Verbied hem om ooit nog in ons huis te komen.” Deze keer luisterde haar vader.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.