De situatie in BraziliŽ

Blog

donderdag 26 mei 2016Vorige week postte ik al de Engelse versie van het onderstaande document dat opgesteld en ondertekend is door de coŲrdinatie en lidorganisaties van het Oecumenisch Forum ACT Ė gelieerd aan de ACT Alliantie waarvan ook ICCO/Kerk in Actie deel uit maakt. In deze brief reflecteren ze op de huidige politieke situatie, die zoals u misschien in het nieuws heeft kunnen zien, op zín minst onrustig is. Met hartelijke dank aan een van de vertalers van Kerk in Actie is de brief nu in het Nederlands beschikbaar. Een nieuwe post, dus.

In de afgelopen twee maanden is een afzettingsprocedure ingezet tegen de eind 2014 herkozen presidente Dilma Roussef. De aanklacht is niet vanwege corruptie, zoals soms wordt gedacht, maar het gaat om het ďcreatief boekhoudenĒ in de begroting, iets dat al decennia lang wordt gedaan (en niet alleen door Lula, haar directe voorganger.).† Door de coalitie die ook hier in Brazilie nodig is voor en regering, heeft het land nu een rechtse, neo-liberale interim-president, Temer, die niet democratisch gekozen is, maar wel meteen heel veel invloed heeft en niet gebonden is aan een coalitie-afspraak. Omdat ministers door de president aangesteld worden, is er een volledig nieuw team van ministers, die al snel na aanstelling een hele serie bezuinigingen op sociale wetgeving en een enorm pakket aan investeringen in o.a. de industrie, en de privatisering van staatsbedrijven voorstelden. Het grootste deel van de blanke heren die nu minister zijn worden onderzocht in het door Dilma gestarte onderzoek naar breedschalige en diepgaande corruptie in de politiek. Zijzelf is van niets beschuldigd.ponte%20para%20o%20futuro.gif

Van de week (eind mei) lekten er opnames van twee ministers die bespraken hoe ze het beste een einde konden maken aan de onderzoeken naar corruptie. De conclusie was: verwijder Dilma en zet Temer (toen nog vice-president) op haar plek. Het Hooggerechtshof en hoge militairen zullen niet ingrijpen. Zo geschiedde.

Het is onrustig in BraziliŽ, de uiterst fragile democratie lijkt aan corruptie ten onder te gaan en er zijn veel demonstraties. Mensen zijn bang en raken de hoop kwijt op een betere toekomst voor hun land. Hieronder volgt de brief waarin de oecumenische organisaties laten weten dat ze de strijd voor recht en rechtvaardigheid niet zullen opgeven.

Mocht u het document in PDF-versie willen ontvangen, neemt u dan via de opmerkingen even contact met mij op? Dan stuur ik het op.

Manifest%20Oec%20Beweging%20Brazilie%20pManifest%20Oec%20Beweging%20Brazilie%20pManifest%20Oec%20Beweging%20Brazilie%20pManifest%20Oec%20Beweging%20Brazilie%20pManifest%20Oec%20Beweging%20Brazilie%20pManifest%20Oec%20Beweging%20Brazilie%20p

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.