Drukte voor de storm in Madagaskar

Nieuws

dinsdag 10 mei 2016Het gebeurt elk jaar weer: tropische stormen razen over het oostelijk deel van het eiland Madagaskar. Overstromingen, zwaar beschadigde wegen en bruggen, verwoeste oogsten en ingestorte huizen zijn vaak het gevolg. In tachtig kustplaatsen werkt Kerk in Actie samen met de Protestantse Kerk van Madagaskar aan rampenpreventie. Doel is om boerenfamilies weerbaarder te maken tegen de gevolgen van de stormen.

Noodhulp

Nieuwe aanpak

Ongeveer 2.700 mensen hebben nu een andere manier van landbouw geleerd waarbij ze rekening houden met mogelijke overstromingen. Ze zaaien en oogsten bijvoorbeeld op andere momenten en slaan een deel van hun oogst op.

Ook verbouwen ze nieuwe gewassen. De grond van de 60-jarige Madeleine leverde jarenlang alleen voedsel op voor een half jaar. “De andere helft van het jaar leed mijn gezin honger. Ik wist niet hoe ik in de magere maanden aan eten of geld moest komen”, vertelt ze. “Nu plant ik cassave, zoete aardappels, pinda’s en een soort spinazie.”

Drie dorpen zijn nu belangrijke exporteurs geworden van gewassen als witte rijst en yam. Het inkomen van meer dan 800 gezinnen is hierdoor vooruitgegaan. De boeren die een training hebben gevolgd, trainen zelf weer andere boeren. Daardoor verspreidt de nieuwe aanpak zich snel.

 

In veiligheid

De kerk heeft in 2015 samen met de bevolking 35 huizen van bamboe gebouwd die wel blijven staan in de storm. Ook zijn er 25 waarschuwingssystemen geplaatst in 4 dorpen en zijn er 5 dammen en 25 waterpompen gerepareerd en gebouwd. In de cycloonperiode wordt bovendien de vlag gehesen, zodat iedereen weet wat er aan de hand is en het vee in veiligheid kan brengen. Al deze maatregelen maken de bevolking minder afhankelijk van noodhulp.

Rampenpreventie in Madagaskar is een van de projecten die centraal staan in het themajaar Noodhulp. Door mee te doen aan een themajaar, verdiepen plaatselijke kerken in Nederland zich in één thema en ondersteunen ze projecten die bij dat thema passen. In 2015 zijn 9 gemeenten van start gegaan met het themajaar Noodhulp.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.