Duwi krijgt voedselhulp en leert maisbier verkopen

Persoonlijk verhaal

donderdag 26 mei 2016In het dorpje Buta Wagere woont Duwi (30 jaar) met haar 6-jarige dochter Genno. Haar ouders wonen bij haar in huis. Haar man is naar de stad vertrokken om daar te werken. In de hele streek rond Buta Wagare is er in de afgelopen regentijd nauwelijks regen gevallen, zoals in vrijwel alle Ethiopische laaglanden het geval is. De akkers liggen er verdroogd bij. Overal zijn sporen van erosie zichtbaar. Want als het wel flink regent heeft de streek meteen te kampen met fikse overstromingen.

Duwi met dochter GennoVoedselhulp van de overheid

Duwi heeft een klein stukje land. “Hier verbouw ik sorghum en maïs op. De oogst van dit jaar is mislukt. Ik verdien wat geld door bier te brouwen van maïs. Daarmee kan ik voedsel kopen. Ik verkoop maïsbier in mijn dorp, maar dat levert niet veel op. Ik zou graag leren hoe ik hier meer mee kan verdienen. Gelukkig krijg ik ook voedselhulp van de overheid, ik krijg iedere maand graan en olie. Anders zouden we het niet redden.

Nauwelijks te eten voor het veeAngst voor overstroming na droogte

Het enige wat ik nu kan doen is wachten op de regen. Ik hoop op goede regen, zonder dat het te veel regen wordt. Want als er overstromingen komen, spoelt alles weer weg en hebben we nog steeds geen oogst. En de overstromingen brengen ook veel schade aan.”

EEMCY biedt hulpRampenpreventie

De EECMY, een partnerorganisatie van Kerk in Actie, zet een rampenpreventie programma op in Buta Wagare. Daarbij richt zij zich specifiek op vrouwen als Duwi, vrouwen die alleen een gezin moeten zien te voeden. Aman Ababu, district officer van de EECMY, vertelt: “Met ons rampenpreventieprogramma richten de schade van overstromingen voorkomen, de bodem verbeteren en regenwater opslaan. “

Duwi haalt per dag 4 jerrycans met 25 liter waterSpeciale aandacht voor vrouwen

“Daarnaast willen we de levensstandaard van de mensen verhogen door activiteiten te bieden waar vooral vrouwen geld mee kunnen verdienen. Ze kunnen bijvoorbeeld geiten fokken of een handeltje opzetten. We helpen hen ook bij het verkopen van de producten. Duwi brouwt bier. Met training en steun van ons kan ze een stap vooruit maken en haar bier in de grote stad verkopen zodat ze een betere prijs krijgt. We zijn van plan om een coöperatie te starten voor boeren, goed zaaizaad te leveren, trainingen te geven en de oogst gezamenlijk op te slaan. Daar willen we ook boerinnen bij betrekken.”

Duwi krijgt voedselhulp en leert maisbier verkopen in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.