Een thuis voor kwetsbare kinderen in MoldaviŽ

Nieuws

dinsdag 10 mei 2016Op een ochtend vond Svetlana, vrouw van de plaatselijke predikant in een dorpje in MoldaviŽ, een negenjarig meisje. ďZe lag voor de deur van ons kinderdagcentrum te slapen. Natuurlijk nam ik haar direct mee naar binnen.Ē

Kinderen Armoede

Buiten beeld

Svetlana is vrijwilligster bij het kinderdagcentrum in Borceag, een van de veertig kinderdagcentra die Kerk in Actie in Moldavië ondersteunt. Plaatselijke kerken vangen in deze centra kinderen op die overdag aan hun lot overgelaten worden.

De ouders van Liuda, het meisje op de stoep, vertrekken bijvoorbeeld ‘s ochtends voor dag en dauw om voor een paar euro bij een boer te werken. Samen met haar twee broertjes moet Liuda maar zien hoe ze de dag doorkomen.

Veel ouders zijn zelfs voor langere tijd buiten beeld. “Zij vertrekken naar de grote stad of naar het buitenland”, legt Svetlana uit, “ze laten hun kinderen achter bij familie of vrienden. Maar die kunnen deze extra monden vaak niet voeden.” En zijn de ouders nog wel in beeld, dan spelen thuis vaak problemen, zoals huiselijk geweld en alcoholmisbruik.

Veilige plek

In Borceag vangt de kerk vijftig kinderen op, in heel Moldavië krijgen honderden kinderen aandacht en liefde in dit soort kinderdagcentra. Vrijwilligers zorgen bijvoorbeeld voor een gezonde maaltijd en warme dekens. Ook krijgen kinderen na school huiswerkbegeleiding en zingen en bidden ze met elkaar. “Soms lukt het met ouders in gesprek te gaan en relaties binnen een gezin te herstellen”, aldus Svetlana.

In 2015 verslechterde de situatie voor veel kwetsbare gezinnen, kinderen en ouderen in Moldavië. Het land is vrijwel failliet, er is geen geld voor sociale zorg, onderwijs en gezondheidszorg. De lasten komen vooral op de schouders van de zwaksten terecht.

De kerken zijn vaak kleine gemeenten, met gemeenteleden die zelf amper iets te besteden hebben. De vrijwilligers staan heel dicht bij gezinnen in nood. Dankzij de samenwerking met scholen en gemeentelijke sociale diensten kunnen ze de meest schrijnende situaties helpen verlichten.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.