'Ja' zeggen en aan de slag gaan

Blog

woensdag 5 november 2014 Soms kom je op een plek waarvan je denkt en voelt: dit klopt. Alles wat daarna komt bevestigt deze eerste indruk.

 

Elke uitgezonden medewerker van Kerk in Actie heeft een uitzendende gemeente. In het gesprek waarin vertegenwoordigers van Kerk en Actie en ik besloten het avontuur van de uitzending naar COMIN met elkaar aan te gaan werd mij gevraagd naar deze uitzendende gemeente. Er was namelijk een gemeente die al jaren, met een groep jongeren, bezig was met het ondersteunen en volgen van het werk van COMIN. Het antwoord op de vraag of zij mijn uitzendende gemeente zouden worden lag dus voor de hand.

 

header.jpg

 

Op een mooie herfstzaterdag toog ik dus naar de kerk van Eibergen-Rekken, twee dorpen verwijderd van mijn geboorteplaats. Afhankelijk als ik ben van het openbaar vervoer kon ik niet op zondagochtend even snel op en neer naar het oosten van Gelderland. En soms zijn dat soort omstandigheden eigenlijk alleen maar een voordeel: want ze geven gelegenheid om meer tijd met elkaar door te brengen en echt kennis te maken. Om te beginnen een kennismaking met twee van de predikanten, Jan en Eveline Struijk-Boers, want in de pastorie was een bedje voor me gespreid. Vervolgens op zondag met de gemeente tijdens de dienst en het koffiedrinken na de dienst. En als klap op de vuurpijl waren 4 van de jongeren die naar São Leopoldo waren geweest in 2012 naar Eibergen gekomen om kennis te maken en over hun ervaringen te vertellen. Met hen, en met de groep gemeenteleden die hen ondersteunden was er tijd tijdens de lunch gelegenheid verder door te praten.

 

IMG%206472.jpg

 

Op zondagochtend ging de preek gaat onder andere over Mattheüs 21: de gelijkenis van de vader die zijn twee zonen vraagt in de wijngaard te gaan werken. De ene zoon zegt ja en doet het niet, de ander zegt nee en gaat toch. De wijngaard, zo legde Jan Struijk het uit, is een aanduiding voor het beloofde land, de wereld waaraan we met elkaar moeten werken. Het helpt niet om in machteloosheid, apathie en cynisme te vervallen: “Hup, aan het werk! Kom op, ga! Doe wat je kunt! Zie de liefde en de belofte van de Eeuwige! Zorg goed voor de Wijngaard! Laat zien dat het leven in Gods naam de moeite waard is! Blijf geloven in een gezegend land, een wereld van vrede. Kleine stapjes zetten op die weg.” In de preek wordt de link gelegd tussen de gelijkenis en het werk van COMIN en mijn uitzending: “Een mooi voorbeeld is het werk van COMIN. De organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse bevolking in Brazilië. Nienke Pruiksma gaat daar mede namens ons vier jaar werken. Er wordt daar recht gedaan aan mensen, die eeuwen lang verdrukt zijn.” Wat heb je daar dan als nieuweling in deze gemeente die al een aantal jaar onderweg is met COMIN nog aan toe te voegen, behalve een “ja, precies dáárom wil ik dit gaan doen.”

 

120838%201342025272%20500.jpg

 

De relatie tussen Eibergen-Rekken en COMIN is in 2010 begonnen. Een klein groepje jongeren gaf aan dat traditionele catechese niet echt aantrekkelijk was, wat hen betreft. De predikant die de catechese gaf was dominee geweest in één van de “Nederlandse kolonies” in Brazilië. De jongeren gaven aan dat een reis daarheen een stuk interessanter zou zijn dan catechese! Samen met Kerk in Actie is toen het idee gegroeid een bezoek te brengen aan COMIN en te leren over hun werk met inheemse volken. Hier is een videoverslag met de indrukken van de deelnemers aan de reis:

http://www.youtube.com/watch?v=AF_O6KzjhaU&feature=youtu.be

Dit filmpje maakt hopelijk meer duidelijk dan ik hier ooit zou kunnen schrijven hoe blij ik ben met Eibergen-Rekken als mijn uitzendende gemeente.

 

Bij de koffie na de dienst mocht ik iets vertellen over waarom ik naar COMIN wil en wat ik daar hoop te gaan doen. De volle zaal en de ontmoetingen na afloop van de koffie waren bijzonder. Zo ga ik al met een tas vol vragen voor COMIN en de situatie van de inheemse bevolking in Brazilië onderweg. Genoeg voor een serie toekomstige blogs! 

 

De inzet van jongeren en de hele gemeente om banden te leggen tussen werelden apart laat iets zien van wat kerk-zijn is. Daardoor weet ik me gedragen in de maanden en de jaren die gaan komen. De band met Eibergen-Rekken is een speciale, omdat je maar één uitzendende gemeente hebt. Ik ben dus ontzettend blij dat zij ja gezegd hebben op de vraag of zij mij wilden uitzenden en ondersteunen.

 

Maar, de interesse voor – eventjes specifiek – het werk van COMIN en de banden tussen kerken wereldwijd, zijn op andere plekken niet minder! Deze maanden van voorbereiden op mijn uitzending zijn dan ook een voorrecht: ik krijg een inkijkje in hoe in kerkelijke gemeenten in Nederland constant gewerkt wordt in de wijngaard (om de bijbelse beeldspraak maar even door te trekken). Omdat we weten dat een andere wereld mogelijk is.

 

De eerste volgende stap is de uitzenddienst op de Eerste Advent (30 november). Met een groep mensen zijn we de dienst aan het voorbereiden: een creatieve dienst met workshops in het teken van COMIN en wat gezonden zijn nu eigenlijk betekent. Ik kijk ernaar uit!

 

Uitnodiging%20Uitzenddienst.jpg

Fotocredits: Dinie Bouwmeesters, Eveline Struijk-Boers, Marieke Viergevers

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.