Migrantenkinderen veilig op school in Thailand

Nieuws

dinsdag 10 mei 2016In het Thaise Mae Sot, op de grens met Myanmar (Birma), vallen veel kinderen van migranten uit Myanmar tussen wal en schip. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar school en wonen niet in een fatsoenlijk huis. Ook lopen ze kans om misbruikt of verwaarloosd te worden of om (gedwongen) kinderarbeid te moeten verrichten. De Mae Tao Clinic (MTC), partner van Kerk in Actie, bekommert zich om hen.

Beschermd

Vanwege het langdurige conflict in hun land zijn veel Birmezen, vooral uit etnische minderheden, gevlucht naar Thailand. Onder hen bevinden zich veel kinderen: alleen al in Mae Sot naar schatting 30 duizend. Vaak zijn er praktische belemmeringen waardoor ze niet naar school gaan, zoals de kosten, vervoersproblemen, taalbarrières of stigmatisering. Ook hebben veel kinderen geen geboortebewijs, een voorwaarde om naar school te kunnen.

Halverwege 2015 zaten er 858 kinderen op een school van MTC. Op plekken waar veel migranten wonen, heeft MTC kindertehuizen en kostscholen. Daar krijgen de kinderen niet alleen scholing, maar ook voedsel, onderdak, gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. MTC regelt geboortebewijzen voor kinderen die dat niet hebben. Daarnaast lobbyt de organisatie bij de overheid voor een beter beleid, zodat de kinderen beschermd worden tegen mensenhandel en (seksuele) uitbuiting. Ook zijn in 2015 dankzij MTC steeds meer ouders bewust gemaakt van de rechten van hun kinderen en waarom het belangrijk is dat zij naar school gaan.

Veilige plek

Saw is een van de jongeren die dankzij MTC op een kostschool zit. Zijn ouders wonen nog in Myanmar. Zij stuurden hem naar Thailand, omdat ze niet meer voor hem konden zorgen. Hij heeft het goed naar zijn zin op de kostschool: “Ik mis mijn ouders heel erg, maar ik heb veel vrienden gemaakt, ik krijg genoeg te eten en ik kan hier veel leren. Zoals de situatie nu is, ga ik niet terug. Het is te onveilig in Myanmar. Bovendien kan ik daar niet verder studeren. Als ik hier goed mijn best doe, kan ik misschien naar de universiteit. Ik wil later graag dokter worden.”

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.