Nepal: van noodhulp naar nieuwe kippen

Nieuws

dinsdag 10 mei 2016Onderdak, voedsel en sanitaire voorzieningen na de zware aardbeving op 25 april 2015 verleenden Kerk in Actie en ICCO meteen noodhulp in Nepal. Tegelijkertijd stond vanaf het begin centraal dat mensen zo snel mogelijk hun leven weer moesten kunnen oppakken.

Noodhulp

Afgelegen

De hulp vond plaats in samenwerking met andere leden van de ACT Alliance. In de eerste weken richtte de hulp zich vooral op noodopvang en basisvoorzieningen, zoals voedsel, drinkwater, sanitaire voorzieningen, brandstof en tenten. Ook kregen gezinnen bijvoorbeeld traumacounseling en ondersteuning om zelf materialen te kopen voor een tijdelijk onderdak.

De noodhulp liep vooral via lokale partnerorganisaties, waar Kerk in Actie en ICCO al jaren mee samenwerken. “Zij komen in de meest afgelegen gebieden en dorpen”, legt noodhulpcoördinator Dick Loendersloot uit. Vaak zetten zij zich bovendien al vóór de ramp in voor boeren, dalit of gehandicapten.

Vanaf het begin stond wederopbouw centraal. Timmerlui en metselaars kregen bijvoorbeeld een training om huizen en andere gebouwen zo te bouwen dat ze bij een volgende aardbeving niet instorten. Ook was het uitgangspunt bij alle noodhulp dat mensen weer in hun eigen inkomen moesten kunnen voorzien. Ruim 3.000 gezinnen kregen daarom hulp bij het (her)opstarten van hun eigen bedrijfje, zoals nieuw vee, gereedschap of zaad. Via een speciale app op hun mobiele telefoon konden boeren en kleinschalige ondernemers doorgeven wat zij nodig hadden.

Kippen

Een van de ondernemers die hulp kreeg, was Joyti. Na de aardbeving was haar kippenhouderij verwoest. Via de lokale partnerorganisatie ISARD kreeg ze geld om nieuwe kuikens te kopen. Joyti: “Onze aandacht ging uit naar het huis. Zonder dit extra geld was het nooit gelukt om zo snel weer een eigen inkomen te verdienen.”

De hulpverlening liep een aantal keren vertraging op. Zo was het kort na de aardbeving onmogelijk om permanente huizen te bouwen vanwege de regentijd. In het najaar vonden veel stakingen plaats in het zuiden van Nepal en boycotte India de invoer van brandstof. Hierdoor konden hulporganisaties de getroffen regio’s moeilijk bereiken. Het zal nog een aantal jaren kosten voordat de meeste getroffen Nepalezen een nieuw bestaan hebben opgebouwd.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.