Veilig opgroeien in gezinshuis

Nieuws

dinsdag 10 mei 2016Soms worden kinderen uit huis geplaatst vanwege complexe problemen thuis. Kerk in Actie steunt de Rudolphstichting, die ervoor zorgt dat deze kinderen toch veilig kunnen opgroeien in een gezinssituatie. Dat gebeurt in Jeugddorp De Glind en door het bevorderen van gezinshuizen verspreid over heel Nederland.

Kinderen

Een gezinshuis is een kleinschalige, professionele opvang waarin de kracht van het gewone leven zijn werk doet. Een goede plek voor kinderen met zeer complexe problemen. De Rudolphstichting zet zich daarom in voor veel meer gezinshuizen. Op dit moment zijn er in Nederland 44.000 kinderen uit huis geplaatst, 20.000 daarvan wonen in een pleeggezin, van de overige 24.000 wonen er slechts 1.750 in een gezinshuis.

De Rudolphstichting ziet ook toe op de kwaliteit van gezinshuizen. In 2015 heeft de stichting voor de 50e keer het onafhankelijke Keurmerk Gezinshuizen uitgereikt, deze keer aan een gezinshuis in Heino. Het doel is om in 2016 100 keurmerken toe te kennen. 

Voetballen

In Jeugddorp De Glind staan momenteel 25 professionele gezinshuizen, gerund door gezinshuisouders. Hier wonen ongeveer 100 uit huis geplaatste kinderen. In 2015 kregen gemeenten de verantwoordelijkheid over jeugdzorg. Bovendien werd er bezuinigd op het vrijetijdsaanbod. Omdat een goede vrijetijdsbesteding enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van een kwetsbaar kind, startte de Rudolphstichting in 2015 een project waardoor deze 100 kinderen toch konden sporten, muziek maken en paardrijden.

Een van de kinderen in De Glind, Xander, voetbalt daardoor met plezier: “Het is thuis best druk. In een normaal gezin ben je misschien maar met drie kinderen, maar wij zijn met z’n zessen. Je zit af en toe dus best op elkaars lip. Ik kan niet zo goed stilzitten dus ik vind het fijn dat ik veel kan sporten. Vooral voetbal doe ik graag, soms wel vijf keer per week!”

Het aanbod van vrijetijdsactiviteiten is de kinderen en de gezinshuisouders in 2015 goed bevallen. In 2016 is daarom een ondernemer aan de slag gegaan om deze activiteiten blijvend te kunnen aanbieden in het Jeugddorp.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.