ĎWe laten de kerk in SyriŽ niet losí

Nieuws

dinsdag 10 mei 2016Wat doe je als het contact met een partner in SyriŽ onverhoopt stilvalt? Kerk in Actie had jarenlang een goede samenwerking met de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Hassakeh. Op een dag moest de bisschop vluchten. Direct contact bleek niet meer mogelijk.

In Syrië kloppen veel ontheemden voor hulp aan bij lokale kerken. Met een aantal kerken heeft Kerk in Actie al jaren direct contact, onder andere met de Syrisch-Orthodoxe Kerk. De contacten verliepen altijd via de bisschop in de noordoostelijke stad Hassakeh. Nadat de bisschop in 2014 halsoverkop gevlucht was, had Kerk in Actie geen contact meer met het bisdom. 

Aankloppen

In de loop van 2015 veranderde de situatie in Hassakeh: de Koerden namen het bestuur van de stad over, christelijke dorpen eromheen waren aangevallen door Daesh (IS). De christenen vluchtten naar Hassakeh en werden daar opgevangen door hulpverleners van de kerken. Ondanks het vertrek van de bisschop bleef ook de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Hassakeh zich inzetten voor mensen op de vlucht.

Herstel van het contact was noodzakelijk. “We konden die kerk niet in de steek laten, niet in de situatie zoals die nu is”, stelt Kerk in Actie-zendingsmedewerker Feije Duim, verantwoordelijk voor de contacten in die regio. Kerk in Actie zocht daarom contact met het ‘hoofdkantoor’, het patriarchaat in Damascus. “We kenden daar mensen door vroegere bezoeken.”

Fragiel begin

Het patriarchaat richtte in 2015 een comité op voor de diaconale hulp aan ontheemden door plaatselijke kerken in heel Syrië. Kerk in Actie besloot dit comité te steunen met 25.000 euro, zodat de kerken ontheemden kunnen helpen met bijvoorbeeld babyvoeding, gezondheidszorg en voedsel.

“De kerk bevindt zich in een instabiele en gevaarlijke omgeving. Maar omdat de nood zo hoog is, nemen we het risico dat het misgaat.” In 2016 steunt Kerk in Actie de kerk opnieuw met 25.000 euro. “We laten elkaar niet los als kerk”, benadrukt Duim.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.