Een Javaanse bruiloft

Blog

woensdag 15 juni 2016Na bijna vijf jaar heb ik al heel wat huwelijken meegemaakt in Indonesië. Ik denk wel eens hoe mooi het zou zijn als jullie over mijn schouder mee zouden kunnen kijken hoe dat voelt, ruikt, proeft, ziet en hoort. Ik heb een korte video (https://www.youtube.com/watch?v=KRibnWAWZ54&feature=youtu.be) gemaakt van een huwelijk dat afgelopen maand plaats vond in de gemeente van Karel. Ik hoop dat jullie een klein beetje dat over-mijn-schouder-gevoel mogen ervaren. Misschien zegt de video al genoeg, maar mocht je iets meer achtergrondinformatie willen hebben, lees dan vooral verder…

Om 8.00 uur begonnen we de huwelijksdag in de kerk. Ik leidde het eerste gedeelte van de dienst tot en met de preek en Karel deed de inzegening en leidde de dienst tot het eind. Na de dienst gingen we naar het huis van de bruid waar volgens de traditie het feest wordt gevierd. Er staat een grote tent met heel veel stoelen in rijen achter elkaar, een buffettafel, een podium met zangers en muziekinstrumenten en een podium met het bruidspaar en ouders. Zij zijn koning en koningin voor een dag en horen apart te zitten van de gasten. Ik moest ter plekke nog even opgedirkt worden, maar haarstukje en al, wat erg gebruikelijk is bij Javaanse bruiloften.

Bij de ingang van de tent hangen een aantal dingen. Een leek zoals ik denkt dat dit voor de versiering is, maar dit blijken allemaal symbolen te zijn. Een ouder gemeentelid legde mij de betekenis hiervan uit. De grote takken met bananen symboliseren de hoop dat het bruidspaar uit één stuk zal zijn en één partner zal hebben, omdat de bananentak één tak heeft en geen vertakkingen. Verder hangt er een bepaald soort kokosnoot (oranje). Dit is de mooiste van de kokosnoten. Hopelijk krijgt het bruidspaar knappe kinderen. Ook hangt er een palmtak van de kokosboom: dat betekent dat deze meid van dit huis al bezet is.

Van de dominee en zijn echtgeno(o)t(e) wordt verwacht dat zij de hele dag aanwezig zijn om het bruidspaar en de familie te vergezellen en om gasten te ontvangen. Karel en ik gaan hier zelf relaxed mee om. Meestal nemen we op rustige tijden (tussen 14.00-17.00) een break en gaan even naar huis. Trouwens met zo’n bruiloft ben je als dominee niet alleen op de dag zelf druk. Een week van te voren worden de voorbereidingen getroffen: de tent wordt neergezet, er wordt gekookt, de muziekinstallatie wordt geplaatst, enz. Het is dan de bedoeling dat de dominee ook even een paar uurtjes om het hoekje komt kijken en ‘meehelpt’. De aanwezigheid van de dominee wordt erg op prijs gesteld bij bruiloften, vieringen en de voorbereidingen.

De avond voor de bruiloft vindt er bovendien een korte dienst plaats met maaltijd bij de bruid thuis in de tent. Meestal wordt er gebeden voor droog weer en dat alles maar goed mag verlopen.

Er zijn heel veel traditionele Javaanse gebruiken rondom een bruiloft: zo mag de bruid de week voor de bruiloft de deur niet meer uit en haar aanstaande niet meer zien, sommige bruidsparen vasten een aantal dagen voor de bruiloft, er zijn rituele wassingen, enzovoorts. Veel Javanen die buiten Java wonen, volgen deze gebruiken nog maar deels. Sommigen weten de rituelen of hun betekenis zelfs niet meer. Ik heb na deze bruiloft in ieder geval weer een beetje bijgeleerd over de gewoonten en gebruiken die er zijn rondom een Javaanse bruiloft.

Een Javaanse bruiloft in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.