LTS en Cambodja

Blog

zondag 19 juni 2016 De meeste Zuidoost-Aziatische studenten die naar het Luthers Theologisch Seminarie (LTS) in Hong Kong komen, hebben al een basisopleiding en ervaring als predikant, kerkelijk werker of docent. Sommigen van hen komen om hun studie voort te zetten omdat dat in hun eigen land niet kan, anderen om hun theologische kennis te verdiepen. Zo is er in de loop van jaren een uitgebreid netwerk ontstaan van LTS-alumni in de landen van de Mekong-regio en ook in Indonesië.

Eén van die landen is Cambodja, waar zo’n twaalf alumni wonen en werken. Aan hen brachten we als LTS-docenten de afgelopen dagen een bezoek. Het was indrukwekkend iets te zien en mee te maken van hun werk en van de context van hun land, veertig jaar nadat een van de meest verschrikkelijke massamoorden van de vorige eeuw daar plaatsvond.

We bezochten er onder andere de Phnom Penh- en methodisten Bijbelschool, twee studentenhostels van de lutherse kerk en het ontwikkelingswerk van Life with Dignity (begonnen door de Lutherse Wereldfederatie en gelieerd aan de Act Alliance).

Oud-studenten Joseph, Sokhom en Sokli betrokken bij allerlei initiatieven. Joseph leidt in Phnom Penh het  Living Grace Ministry, een studentengemeente met een huis voor twintig studenten, afkomstig uit het hele land, die zo kunnen studeren  aan een universiteit in de hoofdstad.  We maakten een zondagse bijeenkomst mee waarin studenten vertelden over hun achtergrond, hun studie en toekomstdromen.

Living%20Grace.jpg

Sokhom richtte na z’n studie CLO op: Continuous Learning Association, een ngo die na- en bijscholing organiseert voor met name beginnende predikanten en programma’s heeft voor family counseling en voor vredesonderwijs. ’t Is allemaal beginnend en heel fragiel. CLO werkt nu in vijf van de 25 provincies van Cambodja. Het is een  moedig initiatief, zoals veel in het Cambodja van na de genocide door het Rode Khmer-regiem van Pol Pot (1975-1979). De mensen die de verschrikkingen bewust hebben meegemaakt willen niets liever dan vergeten, zijn nog steeds bang dat het opnieuw zou kunnen gebeuren. De jongere generatie van ook de LTS-alumni wil een land waarin gerechtigheid is en gelijke kansen zijn, zij willen niet vergeten. Sokli is op meerdere terreinen actief. Naast zijn werk in  de kerk heeft hij een vertaalteam opgezet dat theologische boeken in het Khmer, de taal van Cambodja, vertaalt. Ook is hij betrokken bij een programma dat beoogt ontbossing tegen te gaan.

students%20Sokly%20en%20Sokhom.jpg

Sokhom en Sokli  begeleidden ons naar het voormalige schoolgebouw waarin in de periode Pol Pot tienduizenden mensen zijn gemarteld en afgeslacht – en naar een van de honderden ‘killing fields’, even buiten de stad. Op die plekken besef je welke verschrikkingen nog maar zo kort geleden hebben plaatsgevonden.  Het is dan heel bijzonder mee te maken hoe onze studenten nú een rol spelen in de opbouw van kerk en samenleving van dit getraumatiseerde land, waar het begrip ‘familie’ ooit was afgeschaft en geweld het leven van alledag bepaalde.

Het ándere Cambodja is het tempelcomplex van Angkor, Cambodja’s nationale trots en indrukwekkend symbool van een glorierijk verleden. Evenzeer indrukwekkend  is de Mekong, de levensader van Zuidoost Azië. In Phnom Penh is de rivier heel breed en er ’s avonds op varen is idyllisch, oud-student Pisa had de boottocht georganiseerd die onze docentenreis afsloot.

Phnom Penh, 13 juni 2016,

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.