Op de vlucht voor Boko Haram: Vader van een groot gezin

Persoonlijk verhaal

donderdag 30 juni 2016Ik ben geboren als oudste zoon in een Moslimfamilie uit Chibok. Op mijn 19e bekeerde ik mij tot het christendom. Ik werd nog in datzelfde jaar toegelaten tot de theologische opleiding van de Methodistenkerk in de grote stad. Ik ging aan het werk als predikant in het Noord-Oosten van Nigeria.

Tijdens mijn werk ontmoette ik Dr. Johnson Mbillah, algemeen secretaris van het Project voor Christen Moslim Relaties (PROCMURA) in Afrika. Hij hoorde mijn verhaal, wees mij aan met zijn vinger en zei: “Jij bent het, jou zoeken wij!” Hij nodigde mij uit om te studeren aan St. Pauls University in Limuru (Kenia) en te werken voor PROCMURA in Nigeria. Mijn vrouw en mijn bisschop spoorden mij allebei aan om deze kans te grijpen.

Ik vertrok naar Kenia met in mijn koffer alleen een studiebijbel. Ik volgde een master in de studie Christen Moslim Relaties. Een stevige opleiding voor predikanten die bereid zijn om de Islam te leren kennen, Arabisch te leren en zich voor te bereiden op ontmoetingen tussen moslims en christenen, praktisch en theologisch. De opleiding rust predikanten toe om in hun eigen leefomgeving contact te zoeken met Moslims.

Verschrikkelijk bericht
In Kenia bereikte mij een verschrikkelijk bericht. Het huis van mijn familie in Chibok was aangevallen door strijders van de Boko Haram. Twee van mijn broers kwamen daarbij om. Alleen mijn jongste broer heeft de aanval overleefd door snel in een boom te klimmen. Als mijn eigen vrouw en kinderen tijdens mijn studiejaren thuis waren gaan wonen, wat heel gewoon is bij ons, had ik hen nooit weer terug gezien. Maar de bisschop in mijn regio had bij mijn vertrek bevolen dat mijn familie niet naar Chibok zou afreizen, maar mijn terugkeer zou afwachten binnen zijn bisdom.

Mijn droom
Nu leef ik, als regionaal predikant van de Methodistenkerk, samen met de weduwen van mijn broers en onze 29 kinderen in de pastorie van mijn dorp. Zeventien van hen studeren. Zelf geef ik nu hier in Nigeria les in Christen Moslim Relaties aan een studiecentrum in Kaduna. Hopelijk kan ik ooit verder studeren en promoveren. Mijn droom is om les te mogen geven aan een universiteit.

Kerk in Actie werk samen met ICCO aan structurele noodhulp voor vluchtelingen in deze regio dankzij de inzet van JPRM, Justice Peace and Reconciliation Movement. EO metterdaad zendt vanaf 25 juni 2016 een documentaire uit over vluchtelingen die verblijven aan de randen van het Sambezi woud, Adamawa State, Nigeria.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.