kerk in actie, met kleine letters!

Blog

dinsdag 5 juli 2016Kerk in actie schrijf ik vaak met kleine letters. En dat is maar goed ook. Dat is namelijk uiteindelijk waar het op neerkomt. Lokale kerken die in actie zijn. Die geloven in delen en dat in allerlei vormen en activiteiten kracht bijzetten. Sinds september 2015 ben ik werkzaam als Kerk in Actie-consulent. Ik heb het voorrecht om op te trekken met al die gemeenten. Het werk van die gemeenten is iets wat mij telkens weer inspireert en raakt. Laatst had ik een weekend waarin dat wel erg duidelijk werd.

Pakistaanse ontmoeting

Vrijdagavond. De koks staan klaar met hun gerechten, de voorzitter heeft zijn speech in zijn handen en de 80 gasten zitten aan tafel. De Protestantse Kerk in Barendrecht steunt diverse projecten in Pakistan. Op deze vrijdagavond staat de verbinding centraal. Samen met de Pakistaanse Urdu-gemeenschap, gevestigd in Nederland, vieren ze de maaltijd met Pakistaanse gerechten. De tafels zijn goed gemixt met de Pakistaanse mensen en mensen uit Barendrecht. Er wordt gelachen, genoten, en er zijn momenten van diepgang, van echte ontmoeting en verstaan.

Goudriaan voor Afrika

Zaterdagmiddag. Hoe klein het dorp ook mag zijn, de daden zijn dat niet. Binnen enkele weken stampt de hervormde gemeente Goudriaan een evenement uit de grond en vandaag was de dag. Ze trekken zich de ramp in Ethiopië aan en zamelen geld in voor voedselpakketten. Niet alleen met de kerk, maar met het hele dorp. Geloven in delen inspireert namelijk iedereen. Dorpsbewoners bieden belangeloos allerlei workshops aan, zoals fotografie, ijzer smeden en handmassage. Ook kun je een stukje land ‘huren’ voor de prijs van een voedselpakket. Daarop wordt een koe vrijgelaten. Je krijgt een prijs als de koe op jouw stukje land poept (leuk feitje, ze noemen dit evenement: 'Schijt je rijk'). De teller staat aan het einde van de dag op ruim 4600 euro. Dat zijn meer dan 440 voedselpakketten.

Zingen in Oud-Vossemeer

Zaterdagavond. Een kerk zonder diaconaat is geen kerk, maar een kerk waar niet wordt gezongen, vind ik ook geen kerk. De hervormde kerk Oud-Vossemeer beseft dat maar al te goed en enkele jeugdouderlingen bieden hun kerk als gastkerk aan van het evenement Zingen in de kerk waar The Psalm Project optreedt. Psalm 100, ‘Hij is Heer’ klinkt prachtiger dan ooit! Het blijft niet bij zingen. De collecte (hoe kan het ook anders?!) staat in het teken van Ethiopië, met een opbrengst van ruim 2200 euro.

Samen de kerk in actie

Zondagmorgen. De verbondenheid in Barendrecht gaat verder. Er is een gezamenlijke dienst met mensen uit Barendrecht en de Urdu-gemeenschap. Beide dominees gaan voor. Naast Nederlands is de dienst ook in het Urdu, de taal die gesproken wordt in Pakistan. Ik verstond er niet veel van, maar zoals de Pakistaanse dominee het noemt, is het de geest die spreekt. Wat klinkt een gebed in het Urdu toch prachtig! Dit zijn nog maar drie gemeenten waar ik persoonlijk bij was. Hoe mooi is het dan om te weten dat er in Nederland 1800 kerken in actie zijn?

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.