Op bezoek bij Nederlanders in Indonesische gevangenissen

Blog

dinsdag 5 juli 2016Hoe bereid je je voor op een pastoraal bezoek aan gevangenen die de doodstraf hebben gekregen? Mijn Kerk in Actie collega Judith van den Berg (uitgezonden naar Kupang) en ik zijn vrijwilliger geworden voor de organisatie Epafras. Deze organisatie bezoekt Nederlandse gevangenen die in het buitenland opgesloten zitten. In IndonesiŽ zitten er momenteel zes Nederlandse gevangenen. Judith en ik zullen hen twee keer per jaar opzoeken.

Epafras
Voorheen werden deze gevangenen door pastores, dominees en geestelijk verzorgers uit Nederland bezocht. Zij vertrokken voor een paar weken naar een bepaalde regio om daar verschillende bezoeken af te leggen. Sinds de subsidies van de overheid zijn ingetrokken wil Epafras lokale werkers inzetten zodat de gevangenen nog steeds opgezocht kunnen worden. Wil je weten waar de meeste Nederlandse gevangenen vast zitten en waarom? Kijk dan op de volgende link: http://www.epafras.nl/69/waar-zitten-de-meeste-nederlanders-vast.
Judith en ik hebben een regionale verdeling gemaakt. Zij bezoekt de gevangenen in het oostelijke deel van IndonesiŽ en ik in het westelijke gedeelte. De drie gevangenen die ik vorige maand heb opgezocht zitten vast op Java en hebben alle drie de doodstraf gekregen.

Voorbereiding
Hoe bereid je je voor op een pastoraal bezoek aan gevangenen die de doodstraf hebben gekregen? Met die vraag begon ik mijn blog. Omdat collega Judith in april al de bezoeken had afgelegd, ben ik erg geholpen met haar ervaringen en tips. Want voordat je daadwerkelijk bij iemand op bezoek kunt, moet je eerst contacten leggen met de ambassade/consulaten. Met een aanbevelingsbrief van deze instanties kom je de gevangenis binnen. Verder moet je vliegtickets en hotels boeken en deze moet je zo plannen zodat de bezoeken goed gecombineerd kunnen worden. Verder had ik voor alle drie inkopen gedaan: een tas vol toiletartikelen en lekkers, daarnaast nog een Nederlands boek en tijdschrift. Tenslotte had ik een gebed en een spreuk uitgeprint en geplastificeerd zodat ik deze bij hen kon achterlaten.

Gevangenis
Ik had verwacht dat de gevangenissen erg streng beveiligd zouden zijn, omdat het om doodstraf zaken ging, maar volgens mij niet heel veel meer dan in de gevangenis van Lampung. Deze drie mannen zitten bijvoorbeeld niet op een speciale afdeling, maar samen met andere gevangenen die minder zware straffen hebben gekregen. Ik sprak twee van de drie in een grote ruimte met heel veel andere mensen. Niet de ideale situatie voor een pastoraal gesprek, maar het scheelt dat anderen ons niet kunnen verstaan. Met een van de mannen mochten we een rustiger plekje uitzoeken buiten de bezoekersruimte.†Verder wist ik niet zo goed in welke hoedanigheid ik deze drie mannen zou aantreffen. Naast alle praktische voorbereidingen had ik me vooral voorgenomen om vooral naar hen te luisteren en er voor hen te zijn.

Frustratie en hoop
Ik trof drie mannen aan die erg gefrustreerd waren over het Indonesische rechtssysteem: ĎEr is geen recht, recht is te koop in IndonesiŽí. Door veel geld te betalen kun je een mooi plekje in de gevangenis krijgen of reducering van de tijd die je moet zitten. Maar deze drie mannen zullen weinig kans hebben op strafreducering. De Nederlandse president Jokowi heeft tot nog toe nog geen gratie gegeven aan gevangenen met drugsdelicten. Maar de drie mannen blijven hoop houden. Hoop door de steun van familie of door nieuwe bewijzen in hun zaak. Ondanks de grote onzekerheid waar ze in verkeren, want ze weten niet wanneer de executie zal voltrokken worden. Dat wordt pas 72 uur van te voren bekend gemaakt. Je kunt je voorstellen onder welke spanning deze mannen en hun families verkeren.
Ik kan me de frustratie over het Indonesische rechtssysteem trouwens goed voorstellen op basis van mijn eigen ervaringen in de gevangenis in Metro. Verder sprak ik verschillende bezoekers in de wachtruimte van de gevangenissen op Java en het blijft me toch verbazen hoe makkelijk je aan drugs kunt komen achter de tralies. Dit kan niet anders dan dat de cipiers hier betrokken bij zijn. Wat dat betreft is mijn hoop op een corrupt vrij IndonesiŽ drastisch gedaald na deze bezoeken.

Motivatie
Waarom ik deze Nederlandse gevangenen wil opzoeken? Is het niet hun eigen schuld dat ze achter de tralies zitten? Misschien wel, maar dat betekent niet dat we hen vervolgens maar aan hun lot moeten overlaten volgens mij. Veelal kunnen ze de taal niet en krijgen ze weinig bezoek. Ik wil een luisterend oor bieden aan deze gevangenen, er voor hen zijn, met/voor hen bidden. Ik word geÔnspireerd door Matteus 25:36 ĎIk zat gevangen en jullie kwamen naar Mij toeí. Als we gevangenen opzoeken doen we dat voor Jezus zelf (Mt.25:40). En ook Jezus gaf de crimineel naast hem aan het kruis een tweede kans (Lk.23:40-43).
Ook al hebben niet alle gevangenen een christelijke achtergrond, als geestelijk verzorger mogen we hun verhalen horen, hen bemoedigen en als ze willen voor hen bidden. De gevangenen kunnen trouwens zelf aangeven als ze geen bezoek namens Epafras wensen.
ĎIeder mens is waardevolí, staat er op de website van Epafras. En dat wil ik ook graag mee helpen uitdragen.

Voor meer informatie over Epafras, kijk op www.epafras.nl.
Vanwege privacyredenen was het niet mogelijk om foto's te maken en te plaatsen.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.