Ik vind dat God zegt...

Reisverslag

maandag 12 september 2016“Wat voor ons in Nederland relatief nieuw is, leven in een multireligieuze context, is voor christenen in India altijd al het geval geweest.” Met die insteek vertrekken in oktober 20 predikanten naar India. Zij hebben zich opgegeven om twee weken lang te delen in hun kennis en ervaringen.

Henry Martyn Institute

Zelf mag ik ook in die periode naar India om diverse organisaties te bezoeken. Ik sluit dan ook deels aan bij het predikantenprogramma in Hyderabad, waarbij we te gast zijn bij onze partnerorganisatie Henry Martyn Institute (HMI). Contextueel bijbellezen en interreligieus schriftlezen staan onder andere op het programma. En daar weet dit centrum wel raad mee. Het HMI is een Internationaal Centrum voor Onderzoek, Interreligieuze Relaties en Verzoening onder leiding van Ds. dr. Packiam T. Samuel.

Eigenaar van het huis

In augustus vond een voorbereidingsdag plaats, waarbij de groep predikanten kennis maakte met het programma en in praktische zin voorbereid werden. Met contextueel bijbellezen ben ik al enigszins bekend, maar voor het onderdeel interreligieus schriftlezen moest ik even een drempeltje over. Ik dacht bij mezelf: “Nu gaan we het krijgen, interreligieus schriftlezen, alle geloven op een hoop. We pikken iets mee uit de Koran, uit de Bijbel en uit de Torah”. Mijn vooroordeel bleek gelukkig niet terecht. Je hoeft geen consensus te zoeken. “Je bent eigenaar van het huis”, zoals dat ook wel wordt genoemd. Je hoeft je niet aan te passen, maar je moet juist jezelf zijn, zodat de ander zich tot jou kan verhouden. Je wordt gespiegeld. Het kan je nieuwe inzichten opleveren, een nieuwe kijk op je eigen tradities geven. Uiteindelijk gaat het om het versterken van je eigen geloof.

Ik vind dat God zegt….

Tuurlijk zijn er een aantal gedragsregels als je met mensen uit verschillende religies gezamenlijk de Heilige Schriften leest. Zo is een regel dat je vanuit jezelf spreekt. Maar dat lijkt me vanzelfsprekend. Het is dus niet; “God zegt dat….”, of “in de bijbel staat dat..”, maar “ik vind dat God zegt….” Met een zaal vol predikanten kun je de reacties wel voorspellen: “Is het dan niet alleen een taaltechnisch kunstje?” Maar het gaat verder. Een predikant merkt op dat een ik-boodschap helemaal niet vanzelfsprekend is. Het Godsdenken kan zo verankerd zijn in iemands leven, in een cultuur, dat je niet zonder een Godsbesef kunt denken of spreken. Et voila, de reis is begonnen! Ik sta de momenten van vertwijfeling en heroriëntatie toe. Een lied popt in me op: “Ga met God en Hij zal met je zijn”!

Ik vind dat God zegt... in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.