Als wij het niet doen, wie dan wel?

Persoonlijk verhaal

woensdag 12 oktober 2016Dit was een paar jaar geleden het motto waarmee onze oudste partnerorganisatie in Ha´ti, ITECA, samen met de lokale bevolking huizen herbouwde die door de aardbeving verwoest waren. De Ha´tianen gingen uit van hun eigen kracht, de huizen werden gebouwd in groepsverband. Steeds tien families, met hulp van de technici van ITECA. Pas wanneer alle tien huizen voltooid waren werden de sleutels overhandigd en konden de mensen erin trekken. Medewerker Els Hortensius haalt herinneringen op.

Ik was eind 2012 bij de feestelijke oplevering van de vijftig door Kerk in Actie en ICCO gefinancierde huizen. Het was ontroerend om de mensen te horen vertellen over hun nieuwe huizen, met hun felgekleurde daken en hun regentonnen om water in te verzamelen. In 2014 bezocht ik ITECA opnieuw en zag hoe de mensen van hun huizen een echt thuis gemaakt hadden, met bloementuinen naast de deur.

In totaal bouwde ITECA meer dan 800 huizen. In de loop der jaren deden ze veel ervaring op en ontdekten nieuwe technieken die de bouw goedkoper en sneller maakten. Maar veiligheid en het bestand zijn tegen aardbevingen en orkanen bleven bij de bouw het belangrijkst. Dat dit laatste heeft gewerkt blijkt nu ITECA na de verwoestende orkaan Matthew de schade heeft opgenomen. Slechts van één huis is het dak afgewaaid, en bij zo’n dertig andere huizen is lichte schade. De huizen hebben zichzelf bewezen! Dat is goed nieuws!

Maar helaas is de schade aan de landbouw in het gebied enorm: fruitbomen zijn als luciferhoutjes afgeknapt en de oogst is verloren gegaan. Veel vee is omgekomen. Voor de rurale bevolking in het werkgebied van ITECA een ramp. De mensen zijn hun bron van inkomsten kwijt en moeten helemaal opnieuw beginnen.

ICCO en Kerk in Actie bieden financiële steun via het internationale kerkelijk netwerk ACT Alliance, al vele jaren actief in Haïti. Met steun van EO Metterdaad hebben wij al 100.000 euro overgemaakt. Helpt u mee?

Els Hortensius
Kerk in Actie en ICCO

Als wij het niet doen, wie dan wel? in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.