Een BalaWatta?

Blog

maandag 24 oktober 2016Je naam is Venkateswalu, je bent 10 jaar oud, woont in het Guntur-gebied in India en behoort tot de Dalits (de kastelozen). Je wordt ook wel de onaanraakbare genoemd.

Die naam komt door je lange geschiedenis. Je voorouders waren wel goed genoeg om de doden te dragen, echter niet goed genoeg om hun lijf te bedekken met kleding. Ze hadden ook geen toegang tot fatsoenlijk drinkwater. En van die harde geschiedenis heb jij nog steeds last. Je bent vies, iedereen om je heen is analfabeet, je hebt wel rechten, maar dat weet je niet. En de kans dat je je basisschool afrondt is klein. Je krijgt vaak een tik op je vingers met een liniaal, omdat je slecht presteert op school. Dan maar thuis je moeder helpen in het huishouden of je werkt gewoon mee met je ouders die leven als dagloner. Succes ermee, Venkateswalu!

Bala Bata

Gelukkig zijn je kansen nu veel groter geworden. Je draait mee in een Bala Bata. Een BalaWatta? Een Bala Bata is een groep van ongeveer 30 Dalitkinderen die voor en na school extra onderwijs krijgen. Het programma van onze partnerorganisatie CARDS is erop gericht om jou op school te houden zodat je niet alsnog in de kinderarbeid belandt. Voorheen was het voor jou lastig om je huiswerk te maken. Je ouders kunnen jou niet helpen aangezien ze zelf niet kunnen lezen of schrijven en hele lange dagen werken. Maar nu heb je iemand uit je eigen omgeving die jou begrijpt en je verder helpt. Je krijgt extra vaardigheden, je hebt plezier en je bent enorm gedreven. Je voelt je op je gemak bij de Bala Bata. Je zegt nu zelfs dat je liever naar de Bala Bata gaat, dan dat je thuis zit. Ik hoef je nu geen succes meer te wensen, ik weet namelijk zeker dat je er zelf wat van maakt, Venkateswalu!

Op een speelse manier

Als Kerk in Actie-consulent heb ik het voorrecht om diverse BalaBata’s te bezoeken. Ik laat je graag zien hoe een Bala Bata is opgebouwd. De video’s zijn van de Bala Bata uit het plaatsje Atchuthapuram:

Eed afleggen

In de eed zeggen de kinderen kortgezegd dat ze in een Bala Bata zitten, dat ze school belangrijk vinden, dat ze schoon zijn en op een speelse manier dingen leren.

 

Lichamelijke oefeningen

Voordat er wordt gestudeerd is het belangrijk om even op te warmen. Dit draagt ook bij aan het concentratievermogen.

 

Dansen en zingen

Ze zingen diverse liedjes. Zo zingen ze in dit liedje onder andere:

We zijnDalits, wehoren bij deBala Bata
We schrijven het alfabet, spelen en dansen
We zingen liedjes, we zijn schoon en groen
en we zijn blij.

Dansen en zingen (CARDS, India) from Kerk in Actie on Vimeo.

Huiswerk maken

De meeste tijd besteden ze aan het maken van huiswerk.

 

Spelletjes

Ook doen ze spelletjes met elkaar. Zo is Kabadi de nationale sport van India. Laten we het houden op een mix van tikkertje en pakkertje. Maar misschien is het gewoon beter om het te laten zien. In de Bala Bata Chintala Lanka speelden ze namelijk dit spelletje: 

Als mijn zoontje dit ziet, dan zou hij ook wel in een Bala Bata willen!

 

Tom Kolsters

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.