Het geheim van de Bala Bata’s

Blog

dinsdag 25 oktober 2016In totaal heeft CARDS 250 BalaBata’s*. Uitgaande van 30 kinderen per Bala Bata bereikt dit programma 7500 kinderen in het Gunturgebied in India. Door wie wordt zo een Bala Bata nu geleid? Wat is nu het geheim dat de Bala Bata’s zo succesvol zijn? Er is een ontmoeting geregeld in het gebied Nizampatnam waarbij 105 jongeren tussen de 13 en 19 jaar op mij en de regiocoördinator van Kerk in Actie in India zitten te wachten.

 * Een Bala Bata is een groep van ongeveer 30 Dalitkinderen die voor en na school extra onderwijs krijgen.

DO’s

De jongeren die voor me zitten blijken inderdaad het geheim te zijn. Elke Bala Bata heeft namelijk een zogenaamde DO, Development Organizer. Deze persoon begeleidt de Bala Bata. Daarnaast zijn er nog enkele andere functies die ervoor zorgen dat er afstemming en uitwisseling plaatsvindt. Dat zijn de 12 gebiedscoördinatoren en de 4 regionale coördinatoren. Die zijn wat ouder en doen dit (vrijwilligers)werk omdat ze de nood zien en de kansen van dit programma maar al te graag pakken. Zo werkt elke gebiedscoördinator met ongeveer 10 DO’s samen. Zij hebben veel contact met elkaar en ontmoeten elkaar maandelijks.

Mannenmaatschappij

Het merendeel van de DO’s zijn jonge dames. Dat is ook een doelstelling van het programma. Het land is namelijk een mannenmaatschappij waar de vrouwen onder lijden. Het is daarom belangrijk om de jonge dames te versterken. De verhalen van deze dames maken indruk op me. Ze vertellen met overtuiging, visie en een dosis leiderschap. Dit gaat niet alleen om het tegengaan van kinderarbeid. Dit is een sociale verandering in de gemeenschap. Ik had ze graag allemaal opgetekend, maar ik heb een paar uitspraken verzameld die ik graag met jullie wil delen!

Uitgehuwelijkt

Een meisje van 20 gaat staan. Ze heet Priyanka. Haar vader heeft haar uitgehuwelijkt en daarom moest ze stoppen met verder studeren. Ze is getrouwd en heeft inmiddels twee kinderen. Ze is toch daarna DO geworden.“Met de Bala Bata heb ik de kans om bezig te zijn met school. Ik leer er namelijk ook van. Mijn man is analfabeet. In het begin was het voor hem wennen dat ik de Bala Bata begeleid. Maar hij zag hoe goed ik was in het begeleiden van de Bala Bata.” Daar blijft het niet bij. Hij ziet dat ze er sterker door wordt en besluit iets te doen dat ‘ongewoon’ is. “Sinds een paar maanden studeer ik. Mijn man vindt het belangrijk en betaalt mijn opleiding.” Ook haar man gaat nu soms naar de Bala Bata. Zo heeft ze haar man geleerd om zijn handtekening te schrijven. Het zijn de simpele dingen die belemmerend kunnen werken. Zo moet je bijvoorbeeld voor het openen van een bankrekening je handtekening kunnen schrijven. Ook komen er enkele ouders mee naar de Bala Bata, die helpt ze nu ook.

De nood zien en klein beginnen

Bargewi staat ook op. In perfect Engels deelt ze haar verhaal. Zij is DO van de Bala Bata Purlameraka. In haar gebied moesten de kinderen betalen om naar school te gaan en dus gingen de kinderen niet naar school. Dat kon Bargewi niet aanzien. Ze begon de Bala Bata waar de kinderen gratis naartoe kunnen. “In het begin kwamen er vijf kinderen, nu doen er 30 kinderen mee.”

Trots

Prasanna komt ook naar voren gelopen. Het is een moeder van 40 jaar, ze is gebiedscoördinator. Ook haar man stond er in het begin kritisch tegenover. Maar ook hier gebeurt er wat. Ze zien dat hun sociale status in het dorp aan het veranderen is. Haar man begint trots te worden op zijn vrouw en het werk dat ze doet. “Mijn man neemt me nu op zijn motor mee naar andere dorpen. Daar vertel ik dan ook over de BalaBata’s.”

De ontmoeting is bijna voorbij. We gaan met elkaar nog op de foto. Daar sta ik dan, tussen meer dan 100 toekomstige leiders van dit land….

Tom Kolsters

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.