Het verhaal van Sara Savva

Persoonlijk verhaal

maandag 31 oktober 2016Sara Savva werkt bij de orthodoxe kerk in SyriŽ. Ze vangen iedereen op die om hulp komt vragen. Iedereen, ongeacht religie of afkomst. Ook bieden ze hulp op plekken waar niemand komt. Sara vertelt:

“Miljoenen Syriërs zijn in eigen land op drift. Zij wonen ergens in kapotte gebouwen, opeengepakt in veilige steden of in vluchtelingenkampen. Ook wonen veel mensen in gebieden die zijn afgesloten van de buitenwereld. Soms komt er maandenlang geen voedsel naar hun dorp. “

In kapotgeschoten steden, in dorpjes die van de buitenwereld afgesneden zijn en in overvolle vluchtelingenkampen. Tot in de uithoeken van Syrië biedt de Grieks-Orthodoxe Kerk hulp. “Het belangrijkste dat wij mensen kunnen geven, is hoop. In Nederland zien jullie de beelden op televisie van alle mensen die weggaan. Maar er zijn ook veel mensen die blijven. Mensen die niet weg kunnen, geen geld en mogelijkheden hebben. Maar ook mensen die niet weg willen. Die willen blijven om, ondanks angst en gevaar, een teken van de liefde van God te zijn in een verscheurde samenleving.” 

“De enige gebieden waar we echt niet kunnen werken, zijn de gebieden die door ISIS worden gecontroleerd”, zegt Sara Savva. Maar verder biedt de organisatie waar zij voor werkt overal hulp. “Medewerkers rijden ook naar afgelegen gebieden”, zegt Sara. “Daar vragen ze in de dorpen wat bewoners nodig hebben. Vaak gaat dat om medische hulp, om voedsel en water.” Ook op plekken waar veel vluchtelingen wonen, worden hulpgoederen uitgedeeld. In een kamp bij Hassakeh, waar bijna zevenduizend vluchtelingen wonen, zijn veel kinderen ziek. Wij zorgen voor schoon water, pompen en medische hulp. In de kuststad Latakia worden vijfhonderd maaltijden per dag uitgedeeld aan mensen die van huis en haard verdreven zijn. Zulke keukens willen wij openen in alle steden waar wij een kantoor hebben.”

Kinderen

Voor kinderen heeft de Grieks-Orthodoxe hulporganisatie allerlei activiteiten, zoals psychologische ondersteuning, theater, tekenen en handwerken. “Sommige kinderen hebben nooit iets anders meegemaakt dan oorlog”, aldus Sara. “Ze kunnen niet leren omdat ze getraumatiseerd zijn. Bij de kerk krijgen ze deskundige begeleiding. Stapje voor stapje zie je hoe ze daar weer kind worden.” De kinderen komen met hun moeder en terwijl zij spelen, praten de vrouwen op een rustige plek met elkaar. “Vaak hebben de vrouwen thuis te maken met geweld. Het gezin als veilige haven is kapotgemaakt door de oorlog, tussen man en vrouw ontstaan hierdoor vaak problemen. De vrouwen bespreken met elkaar hoe ze zichzelf en hun kinderen kunnen beschermen. Voor de mannen zijn er vaktrainingen. Zij kunnen bijvoorbeeld leren hoe ze een eigen onderneming kunnen opzetten. Ze kunnen zelf aangeven welk vak ze willen leren.”

Blijven

De hulp van de Grieks-Orthodoxe Kerk komt terecht bij duizenden Syriërs. “De meeste mensen die wij helpen, willen in Syrië blijven. Zij willen hun land weer kunnen opbouwen. Overal waar de hulp verschil maakt, zie je dat mensen nieuwe elan krijgen. Een school die weer is opgebouwd, woonruimtes die provisorisch zijn opgeknapt, een operatie waardoor iemand weer herstelt van zijn verwondingen – dat biedt allemaal hoop. En hoop is het belangrijkste dat wij ze kunnen geven. De meeste mensen die hulp ontvangen, zijn moslim. De bevolking van Syrië is voor 90 procent moslim en voor 10 procent christen. Wij zijn er voor iedereen, ongeacht geloof, cultuur of ras. We verwachten er ook niets voor terug. Mensen hoeven van ons niet naar de kerk te komen, we verkondigen de Boodschap niet door te evangeliseren. We delen alleen uit – dat ís de Boodschap van de kerk." 

"Bid voor ons.”,zegt Sara. “Ik blijf in Syrië, want ik moet dit doen. Ik vertrouw erop dat er nieuwe oplossingen komen. Ik weet dat ik niet moet vertrekken!”

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.