Meer dan een dak

Blog

dinsdag 25 oktober 2016Vorige week paste mijn schoonmoeder op de kinderen. Toen ik thuis kwam, stond de thee klaar, was alle was opgevouwen en waren alle ramen gelapt. En het mooiste nog: de baby sliep en de kleuters waren rustig aan het kleuren. Heerlijk! Ik gaf mijn schoonmoeder een knuffel en herinnerde me opeens: it takes a village to raise a child. Er is een gemeenschap nodig om een kind op te voeden. Wat een voorrecht dat ik zon gemeenschap om me heen heb.

Dat gezegde hoorde ik voor het eerst tijdens een conferentie in Jamaica, toen ik ook een nachtje mocht logeren bij Jeannet. Een vrouw van ongeveer 60 jaar die middenin het tropisch oerwoud woonde, samen met haar kleindochter. Jeannet vertelde me dat het soms best zwaar was, zo’n kleintje in huis, maar ook vanzelfsprekend. Daar heeft God je toch toe geroepen? Zij vertelde me: “It takes a village to raise a child”. En ze verhaalde over de steun van haar (kerk) gemeenschap, en hoe ze samen de kleine opvoedden. Het bezoek maakte een diepe indruk op me, de vanzelfsprekendheid van de zorg en gastvrijheid, de gemeenschap die meer doet dan verwacht mag worden, die steun en toeverlaat is. Jeanet bood niet alleen het dak boven het hoofd van haar kleinkind, nee, dankzij de gemeenschap kon ze haar een jeugd vol plezier en liefde bieden.

Vorige week was ik op bezoek bij een kleine diaconie. Ik ontmoette een groep met veel humor en energie. Maar hoe konden ze hun taken nu goed laten zien aan de rest van de gemeente? We hadden er een mooi gesprek over – dat diakenen vaak het ongeziene werk doen, juist daar waar er geen helper is. En dat ook niet iedereen dat altijd hoeft te weten. En nu denk ik: misschien waren ze wel een beetje als Jeannet. Ze bieden vaak veel meer dan het spreekwoordelijke dak dat hun kerk nodig heeft, geven invulling aan de diaconale roeping van de gemeente. En als diakenen en zwo-leden vormen ze tezamen een diaconale gemeenschap. Eentje die de kerk broodnodig heeft.

Als ik gemeentes bezoek, ervaar ik elke keer weer dat het ervaren van die gemeenschap een must is om het werk met plezier te kunnen blijven doen. Een uitgelezen manier om je deelgenoot te voelen van die gemeenschap van zwo-leden en diakenen, is door elkaar te ontmoeten bij de jaarlijkse Landelijke Diaconale Dag in Utrecht. Dit jaar op zaterdag 19 november, met als thema “Meer dan een dak”. U kunt er uitwisselen, vieren, zingen en met elkaar delen. Want net zoals er een gemeenschap nodig is om een kind op te voeden, is die gemeenschap ook nodig om uw werk geïnspireerd te blijven doen. Die gemeenschap vindt u in Utrecht op 19 november. Graag tot dan!

Evelien Vrolijk

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.