Kerst vieren in Bangladesh

Persoonlijk verhaal

woensdag 16 november 2016In Bangladesh is een slogan: religie is persoonlijk, maar de feesten zijn voor iedereen: het Suikerfeest van de moslims, hindoe-feesten zoals Dashain en Tihar, Kerstfeest van de christenen. De overheid geeft iedere religie subsidie voor het vieren van hun feesten. Een plaatselijke kerk kan bij voorbeeld een verzoek indienen bij de plaatselijke overheid, en 200 euro krijgen voor voedsel voor de feesten. Isa-e Church moedigt de plaatselijke kerken aan om deze overheidssubsidie aan te vragen voor kerstmis. Dit is ook een manier om de overheid erop te wijzen dat zij een christelijke kerk zijn. De plaatselijke kerk nodigt alle buren uit om het kerstfeest te vieren en samen met hen te eten.

Mary's kerstfeest in een dorp

Mary is Rooms-Katholiek en jarenlang accountant van Isa-e Church in het hoofdkantoor in Dhaka. Zij viert de kerstvieringen gewoonlijk in haar kerk, maar als familie nodigen zij hun moslim vrienden uit voor het Kerstfeest. Met het islamitisch Suikerfeest aan het eind van de Ramadan worden zij als christenen uitgenodigd door hun moslim vrienden. In het begin moesten ze wennen aan de andere cultuur, maar geleidelijk aan heeft de relatie zich ontwikkeld.

Toen Mary vorig jaar hoorde dat een jonge kerk van Isa-e Church in een klein dorp op het platteland kerstmis ging vieren, dacht ze bij zichzelf: “Ik werk al heel lang voor Isa-e Church. Misschien zal mijn aanwezigheid met kerst de mensen in dat dorp bemoedigen en misschien kunnen we van elkaar leren.” Daarom ging zij met haar familie en de familie van de programmacoördinator van Isa-e Church naar dat dorp toe. Er kwamen veel mensen naar de viering: ongeveer 30 christenen en 30 moslim-buren, waaronder ook plaatselijke imams. Er was veel voedsel voor iedereen. Ze zongen samen liederen en er werd een korte preek gehouden. De mensen stelden veel vragen. De plaatselijke pastor was bemoedigd dat mensen van het hoofdkantoor helemaal uit Dhaka gekomen waren om het kerstfeest met hen in hun dorp te vieren. Mary wil dit jaar met kerst graag geld geven aan arme families.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.