Pastor Ormelindo bouwt aan Gods Koninkrijk op aarde

Persoonlijk verhaal

dinsdag 15 november 2016Pastor Ormelindo is voorganger van een gemeente in San Cristóbal in Guatemala. Hij heeft zelf theologisch onderwijs gevolgd bij Cedepca. Dat maakte hem zó enthousiast dat hij de cursussen nu ook aanbied in zijn eigen gemeente. Het spreekt hem vooral aan dat het antwoorden geeft op allerlei nood uit het dagelijks leven. Het maakt mensen weerbaar om opgewassen te zijn tegen hun problemen.

Voorganger zonder salaris

Mijn naam is Ormelindo. Ik ben 42 jaar, ik ben getrouwd en heb 3 kinderen. De meeste tijd besteed ik aan mijn werk als voorganger. Ik heb een programma op de lokale radio waarin ik preek en ik ben dominee van een gemeente. Daarnaast werk ik nog ergens anders, omdat ik geen salaris krijg van de kerk.

Cursusstof praktisch toepasbaar

Ik vond het onderwijs van Cedepca zó interessant dat ik wilde dat het ook in mijn eigen dorp zou worden gegeven. Ongeveer twee jaar geleden zijn we begonnen met een groep hier in San Cristóbal. Het unieke aan Cedepca is dat de cursusstof heel praktisch toepasbaar is. Wat me het meest aanspreekt is dat het evangelie ook gaat over de lichamelijke behoeften van mensen, en niet alleen de geestelijke. Vaak zijn we bezig met de spirituele nood van de mensen, maar vergeten we dat mensen honger hebben.

Dagelijkse strijd

In onze gemeente is het belangrijkste probleem armoede. De meerderheid is vrouw. Ze zijn bezeerd, vaak letterlijk geslagen. Ze werken op de markt om producten te verkopen. Iedere dag rondkomen is al een strijd. In Guatemala hebben maar weinig arme vrouwen onderwijs kunnen volgen. En ook in de kerk zijn vrouwen altijd in de marge. De rechten van vrouwen worden voortdurend overtreden. Ik probeer de vrouwen in de gemeente aan te moedigen om te studeren, om vooruit te komen in hun leven. Soms wordt er gezegd dat vrouwen geen elektricien kunnen worden of buschauffeur. Ik zeg tegen de vrouwen: Jullie kunnen dat ook. Waarom zouden jullie dat niet kunnen? Voor vrouwen en mannen is er ruimte om te preken in mijn gemeente. In de kerk mogen achternamen en sociale rangen geen rol spelen.

Boodschap van hoop

Als ik preek, probeer ik altijd een boodschap van hoop te brengen. Midden in deze wereld van geweld van verloren waarden, komt het goede nieuws. Het goede nieuws is dat God van ons houdt en dat we mogen terugkeren naar onze Schepper en dat we weer van elkaar gaan houden. Ik preek ook in de gevangenis voor jongeren uit jeugdbendes. Ik probeer om hen niet te veroordelen. Als ik hun verhalen hoor, dan begin ik ook te begrijpen hoe hun leven zo gelopen is. Ze komen uit verscheurde families. Ze moesten op straat leven. Ik vertel hen dat Jezus voor hen leed, hun lijden kent en dat het voor hen niet te laat is om hun leven te veranderen.

Bouwen aan het koninkrijk

De kerk speelt een belangrijke rol in Guatemala. Ik droom ervan dat het koninkrijk van God zich vestigt in het hart van elk mens. Soms zijn we alleen maar religieus en leeft er geen echte liefde tussen ons. Het onderwijs van Cedepca heeft mijn denken behoorlijk veranderd: ik weet nu dat de nieuwe hemel en de nieuwe aarde hier op aarde komen. Ik dacht altijd dat we op de wolken naar de hemel zouden gaan, maar het zal op deze aarde zijn. Dat geeft me motivatie om nu al aan het Koninkrijk te bouwen, hier in Guatemala.

Meer info? Kijk op: www.kerkinactie.nl/cedepca

Pastor Ormelindo bouwt aan Gods Koninkrijk op aarde in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.