Predikant in Noord Ghana

Blog

donderdag 10 november 2016Op het moment dat in Noord Ghana het droge (en warme) seizoen ingeluid werd met nog een laatste regenbui, kwam ik enkele dagen geleden met Mary , de kinderen en mijn schoonmoeder aan in een herfstachtig Nederland. De eerste dagen hebben wij doorgebracht in de classis Dokkum, waar wij, ondanks het frisse weer, warm werden ontvangen. Afgelopen zondag was er plaats voor ons in wijkgemeente ‘de Herberg’ in Dokkum. Daarnaast waren er speciale zendingsdiensten in Hallum en Driesum. De periode voorafgaand aan onze komst naar Nederland was zeer intensief. Mary en de kinderen waren drie maanden lang alleen in Tamale, omdat ik in het zuiden van het land was voor ‘special ministerial training’ om bevestigd te kunnen worden als predikant in de Presbyterian Church of Ghana en aansluitend mijn opleiding ‘African Christianity’. Op 7 augustus vond mijn bevestigingsdienst plaats in Abetifi. Mijn ouders waren hierbij en geven hieronder een korte impressie. Omdat mijn gemeenteleden uit het noorden niet bij deze dienst aanwezig konden zijn was er begin oktober in Nyarizee een ‘Thanksgiving Service’. Cokkie van ’t Leven van Kerk in Actie sprak tijdens deze dienst naar aanleiding van Jeremia 29:7 en vertelt over deze bijzondere dienst.

Bevestigingsdienst Abetifi – door Gilbert en Tineke Maas

Met een lang verlof van Jasper dit najaar in het vooruitzicht hadden wij besloten deze zomer niet naar Ghana te gaan.  Soms loopt het anders….  Zondagochtend  7 augustus zaten wij om 7.30 uur  in de kerk van Abetifi,  een van de oudste kerken van de Presbyterian Church  and  ‘the highest human settlement’  van Ghana,  in spanning wat zou gaan komen. We hadden net vijf geweldige dagen met de kleinkinderen Albert en Anniek op mogen trekken, en vandaag zou Jasper worden bevestigd als ‘reverend’ (dominee).  De dienst maakt indruk op ons, een mix van protestantse liturgie met de voor ons inmiddels  bekende Ghanese uitbundigheid, vol dans en zang. Jasper is een van de 34 kandidaten en valt op als enige blanke; zou je ooit volledig deel uit kunnen maken van deze gemeenschap?  Wij voelen ons op het moment van inzegening  sterk verbonden met Jasper, zien zijn verlangen om de kerk in Noord-Ghana te dienen en tegelijkertijd voelen we ons met hem een beetje ontheemd.  Maar wel worden we gesterkt en voelen we ons verbonden door de aanwezigheid van onze ‘kerkbroeders’ uit Tamale en Nyarizee. We zijn trots op hem!

IMG%200005.jpg

IMG%200003.jpg

Dankdienst Nyarizee – door Cokkie van ‘t Leven

“Bid tot de Heer voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei.” (Jeremia 29: 7)

Jeremia spreekt passende woorden op de dag dat Rev. Jasper Maas,  nu predikant van de Presbyterian Church of Ghana,  terugkeert in zijn gemeente in Nyarizee.  Jasper is beroepen op grond van zijn christelijk geloof en zijn werk als Pastor in de kleine kerkgemeenschappen in de dorpen rond de stad Tamale, de “Tamale Rural Ministry”.  Hij wordt er “tentmaking minister” een moderne term voor  een “zendeling die in zijn eigen levensonderhoud voorziet”. Ook Paulus was “tentmaking”. En missiologen zien deze vorm van dienst aan God als een moderne vorm van predikantschap, in de dienst aan kleine lokale gemeenten. Voorlopig blijft Jasper als predikant verbonden aan  zijn eigen gemeente, in het dorp Nyarizee. U heeft vast wel eens foto’s of bewegende beelden gezien van deze gemeente.  Het kleine lemen kerkgebouw is nu vervangen door een ruime en lichte kerkzaal. Op deze Thanksgiving Sunday bedankt de gemeenschap de Heer voor hun predikant. Iedereen danst, oud of jong , man of vrouw, en ook soms de hele kerkzaal.  Het enthousiasme van deze gemeenschap spat er af.  Er is een collecte voor de familie van Jasper en daarna bezingt een lokale zanger de lof van Jasper (in het Dagbani) en zijn naam klinkt in het refrein:  … Reverend Jasper!! Jammer toch.  Ik kan er niets van verstaan.  De catecheet van de gemeente, Emmanuel, heeft ons geholpen met de vertaling (zie onder bij het filmpje van dit lied) Iedereen is naar Nyarizee gekomen, Mary en haar moeder zijn er,  met alle kinderen in vrolijke feestkleding. De autoriteiten uit het dorp, bevriende dorpelingen en die zijn niet allen christen. De collega predikanten en evangelisten van de kerk, de Chairman of the Northern Presbytery, Rev. Sule-Saa. Ook ik mocht er zijn die zondag, namens U, namens Kerk in Actie. En preken over Jeremia 29:7.Voor Jasper komen de woorden van Jeremia heel dicht bij: weg gaan om te wonen in een land ver weg. Bijdragen aan de groei en bloei van de gemeenschap aldaar. Dat, zegt Jeremia,  zal afstralen op jullie eigen groei en bloei. Ghanees of toch “gewoon” Nederlander? Of is Jasper nu een beetje van allebei? Allebei natuurlijk:  dat is zending, ten voeten uit. Jawel. We zijn trots op Jasper, zijn trouw aan Ghana, zijn werk in de dorpen en zorg voor een goede opleiding voor de catecheten. De PCG heeft met een krachtig g zendingsbeleid de christelijke kerken rond Tamale opgebouwd tot levendige gastvrije gemeenten.  En als het aan de huidige Chairman ligt, volgen de stadskernen Salaga en Yendi dit voorbeeld. Met jonge evangelisten en betrokken predikanten.

group%20picture.jpg

Jasper zal van 5 tot 21 november aanwezig zijn in een aantal gemeenten in Nederland om te vertellen over zijn leven en werk in Ghana. Ook zijn vrouw Mary en hun twee kinderen Albert en Aniek zullen (voor zover mogelijk) daarbij aanwezig. Naast  doordeweekse bijeenkomsten op verschillende plaatsen in het land kunt u hen op de volgende zondagen ontmoeten. Afgelopen zondag 6 november waren zij in de classis Dokkum. Op zondag 13 november zullen zij in de Ichtuskerk in Colmschate (Deventer) zijn en een week later in de Goede Herderkerk in Nijkerk.

De vertaalde tekst van het lied in de video: “Rev.  Jasper, may God sustain you. The God who has called you to work for him is caring and always watching over his people. So you should listen to God and be careful you don’t rely on yourself and fellow men for a man can let you down. You are now a new person just like Nicodemus in de Bible. Jesus told him that unless he is born again he cannot enter the kingdom of God. That was a hard and a bold statement to Nicodemus. Therefore, speak the truth.  Don't expect it from people, but from God. May God give you his strength in your walk with Jesus in this world.”

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.