Het probleem is niet religie maar superieur maken van eigen moraal

Column

donderdag 15 december 2016Religie bashen is in. Of het nu Jeroen Pauw is of een ander, roepen dat je tegen religie bent omdat het gewelddadig is of iets voor domme mensen die in sprookjes geloven, het mensen onderdrukt en anderszins niet deugt, het is een soort gemeengoed. Geloven is voor sukkels. Goedgelovige sukkels.

Dat gaat voorbij aan de werkelijkheid. Wereldwijd zijn gelovige mensen dag in dag uit bezig om juist gedreven door hun religie hulp te bieden aan hun naaste. Simpelweg omdat het de opdracht is die hun geloof hen oplegt. In Nederland zijn het juist de diakenen die zich inzetten voor de voedselbanken. De Protestantse kerken die armoede onderzoek doen, en de regering uitdagen daar iets aan te doen. Het zijn de vele faith based organisaties die zich inzetten voor kinderen, vrouwen, mensen in nood bij rampen. Van de kerken in Syrië die noodhulp verlenen tot de kerken in Zuid Afrika die zich inzetten tegen discriminatie van vrouwen en homo's.

“Zorgen voor je naaste is niet exclusief voorbehouden aan gelovigen, maar wel een opdracht aan hen allemaal.”

Gelovigen zijn niet beter, maar zeker geen sukkels. En deep down wordt dat ook wel geweten. Hoe vaak hoor ik niet in kerken over het verlangen dat mensen tegenkomen bij hun niet gelovende vrienden naar iets wat mensen die in iets geloven wel hebben en anderen niet. Een soort verlangend weten wat het leven lichter maakt. “Dat zou ik ook wel willen” hoor je dan.

Slimme atheïsten versus zij domme gelovigen
Het en public steeds maar roepen dat religie niet deugt is goedkoop. Vooral omdat het een soort gesublimeerd wij- zij denken in zich draagt. Wij slimme atheïsten versus zij domme gelovigen. Of wij rationele wezens versus zij irrationele types. Maar niet alleen daarom is het goedkoop. Het is ook goedkoop omdat daarmee het niet geloven, de non religie als moreel superieur wordt gezien. En juist morele superioriteit is het echte probleem. Maar niet alleen van gelovigen, christen, moslim, hindoe wie dan ook. Ook van degenen die zich atheïst noemen.

We zijn allemaal gelijk
Dat afbrekend denken dat de een meer is dan de ander, dát zou onze gezamenlijke vijand moeten zijn. Omdat het feit dat we allen gelijk en gelijkwaardig zijn (of je het gelooft of niet) inherent is aan de basis van alle geloven én aan het mensenrechten handvest. We zijn allemaal gelijk.

Bouwen aan betere samenleving
De vraag die we ons als samenleving moeten stellen is niet of religie wel deugt. Of nog erger: welke wel en welke niet? De vraag is hoe zetten we met zijn allen onze idealen en ons geloof in. In het bouwen aan een betere samenleving. Waar iedereen gehoord wordt en gelijk is. Waar een zwarte pietendiscussie teruggebracht wordt tot de simpele vraag: “worden mensen gekwetst door zwart piet?”. Dan geven we hem een andere kleur. Klaar. Waar bij schrikbarende zorg voor ouderen meteen actie wordt ondernomen. Waar we het niet kunnen aanzien dat mensen in Griekenland of Aleppo creperen.

Alleen als we luisteren, horen en samen optrekken dan krijgen we de samenleving die iedereen wil waar je in vrijheid en vrede kunt samenleven. Wat gij niet wilt dat u geschiedt doet dat ook een ander niet. Als we dat als startpunt nemen, dan wordt het gesprek een stuk interessanter.

En dag in dag uit zie ik mensen in kerken hier in Nederland en wereldwijd dat doen. In het groot en in het klein. In het runnen van noodhulp programma's en het op bezoek gaan bij eenzame mensen en het aandacht vragen voor armoede. En ze doen dat omdat ze voelen dat het hun opdracht is. Tegen alle verdrukking in.

Elise Kant
Kerk in Actie-consulent

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.