Water zou Ababo's leven veranderen

Persoonlijk verhaal

donderdag 8 december 2016Ababo's leven zou er heel anders uitzien als ze toegang had tot een goede waterbron.

Een land vol tegenstellingen

Ethiopië is een land vol grote tegenstellingen en ongelijkheid. Naast grote groene velden en prachtige hoge bergen zijn er kurkdroge gebieden, waar mensen nauwelijks kunnen overleven. Ethiopië was ooit de graanschuur van de wereld, waar Koning Salomo rijkdommen ging halen. Ook nu nog exporteert Ethiopië koffie, groenten, snijbloemen en tarwe. Maar op tweehonderd kilometer afstand van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, beland je in een totaal andere wereld.

Overleven in de droogte

Na een reis over een hobbelige, stoffige weg door droge beddingen van rivieren, tussen velden met stekelige struiken en droge stoppels, kom je in het dorp Buta Wagare. Op sommige plekken kan men hier al twee jaar lang niet oogsten, omdat er veel te weinig regen valt waardoor niets groeit. De dorre bomen geven nog wat schaduw, hoewel er geen blad meer aan zit.

Het huishouden van Ababo

Hier woont Ababo met haar man en drie kinderen van 8, 7 en 5 jaar. Hun huis is opgebouwd van leem en stro en heeft een dak van golfplaten. Apart op het erf staat de keuken van leem met een dak van stro. Hier staat een houtoven in, waarop Ababo injerra’s bakt (grote zurige pannenkoeken). Op het erf rond het huis staat een voederbak voor hun ezel en hun geiten. De ezel loopt buiten het erf en heeft al twee dagen geen water gehad. De geiten zijn op pad met jongens uit het dorp, op zoek naar voedsel in de omgeving. Het erf is omheind met een stekelige heg. Het is er droog en kaal.

Een uur lopen naar school

Ababo’s twee zonen (Ifa van 8 en Negessa van 7) gaan iedere ochtend tot 12 uur naar school. Ze lopen daar een uur naar toe en dan weer een uur terug. Haar dochter Chaltu van 5 is nog te jong om zo ver te lopen. Ze is thuis bij haar moeder. Hoe ziet het leven van Ababo er uit?

Drie uur lopen om brandhout te verkopen

“Drie keer per week verzamel ik brandhout in de omgeving. Dat verkoop ik op de markt. Dat is drie uur lopen hier vandaan. Mijn dochtertje laat ik dan bij de buren. Van het geld dat ik daarmee verdien kan ik bonen en mais kopen voor mijn gezin.

Zes uur lopen om water te halen

Ik ga vier keer per week water halen. Dat doe ik met de ezel, die de twaalf jerrycans vol water kan dragen. Dat water is voor mijn gezin en voor onze dieren. Ik sta dan heel vroeg op, want ik moet dan ruim zes uur naar de rivier lopen en weer terug. Soms gaat mijn man ook mee. Nu het niet regent kan hij het land toch niet ploegen en dan kunnen we beter samen water halen. Ik hoop dat het water in deze rivier niet op raakt, want dan moet ik nog verder lopen.

Ababo droomt van een groentetuin

Ik zou ons watertekort dolgraag willen oplossen, maar daar heb ik geen geld voor. Ik heb wel gezien hoe ze dat in de stad doen: ze vangen water op in grote plastic bakken of onder de grond. Dat zou ik ook wel willen. Als ik genoeg water had zou ik een tuin aanleggen om pepers, sla en kool in te verbouwen.”

Met uw hulp aan Ethiopië kunnen vrouwen als Ababo toegang krijgen tot water: www.kerkinactie.nl/ethiopië.

Water zou Ababo's leven veranderen in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.