Boer Teja Lal ploegt nu met een freesmachine

Persoonlijk verhaal

donderdag 12 januari 2017Teja Lal woont in het Dhading district, gelegen in het centrum van Nepal, de regio die april 2015 getroffen werd door verschillende zware aardbevingen. De schade in Dhading was enorm en de eerste maanden is door de lokale partners van Kerk in Actie en ICCO vooral noodhulp geboden: water, medicijnen, tenten en tijdelijke huizen. Daarna kreeg Teja Lal een bijzondere kans.

Nu weer een inkomen

Teja Lal vertelt: “Vroeger ploegden we het land met een os en een juk. Je kunt je voorstellen wat een inspanning dat kostte! Dus ik was erg blij toen ik mee kon doen met een training, waarbij ik een freesmachine kon gebruiken. Met deze freesmachine kan ik op één dag veel meer ploegen dan vroeger met de os. Bovendien verhuur ik mijzelf met de frees aan boeren in de omgeving. Daardoor verdien ik nu een behoorlijk inkomen.” 

Oplossingen bedenken met de mensen zelf

Al snel besloten de partners samen met de bevolking naar meer duurzame oplossingen te kijken. Er werden projecten opgezet die de mensen aan werk en inkomen helpen. Een voorbeeld is United Mission to Nepal (UMN), een christelijke organisatie die al meer dan zestig jaar actief is in Nepal. In de dorpen zijn zelfhulpgroepen gevormd die met voorstellen kwamen: kippenfokkerijtjes en de introductie van sterkere bokken om zo de geiten te verbeteren. En het voorstel om mechanische frezen te gebruiken, zodat meer land kan worden omgeploegd, en de bedieners van de ploegen er iets aan verdienen.

Veel mannen zijn gemigreerd na de aardbeving

De frezen komen ook tegemoet aan een ander probleem, het gebrek aan mens- en vooral mankracht in Dhading. Na de aardbeving zijn veel mannen gemigreerd, op zoek naar werk. Ook het mechanische ploegen is zwaar werk. En Teja is één van de weinig overgebleven jonge mannen. Hij is blij met zijn nieuwe baan en vertelt: “Volgend jaar heb ik voldoende gespaard om een eigen frees te kopen. En ondertussen leer ik een vriend de machine te gebruiken. Het belooft een goed jaar te worden.”

Uw bijdrage is nog steeds welkom

Ook bijna twee jaar later is hulp nodig in Nepal. Partners van Kerk in Actie, zoals UMN, zetten zich blijvend in voor de wederopbouw van het land. Kerk in Actie ontvangt voor dit programma financiële steun van de bijdragen aan Giro 555 en vult de fondsen aan uit eigen middelen. Helpt u mee?

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.