De kerkbalans in India!

Blog

donderdag 26 januari 2017Afgelopen oktober was ik in India voor projectbezoeken. Het eerste project dat ik bezocht was Cards: onderwijs voor Dalitkinderen. Een gebeurtenis tijdens het projectbezoek bij Cards doet me denken aan onze eigen kerkbalans.

Armoede Kerk en Bijbel

Een prachtige kerk

We rijden langs een dorpje in de omgeving van Vemuru in het Zuiden van India. Ik zie tussen alle houten huisjes opeens een prachtige kerk tussen de huisjes schitteren. Ik vraag vertwijfeld of dit door de gemeenschap wel wordt geaccepteerd. De kerk ziet er heel mooi onderhouden uit. Is groot en alles wat je van een gebouw mag verwachten. De houten huisjes daarentegen hebben op z’n zachts gezegd een andere uitstraling. De programmacoördinator Ratnam veert op uit zijn autostoel en begint te vertellen:

Teruggeven aan de gemeenschap

“In dit dorp wonen ongeveer 100 gezinnen. Allemaal Dalits (kastenlozen) en christelijk. Ze geven graag geld aan hun kerk, omdat ze dat belangrijk vinden. En ze zitten allemaal op zondag in de kerk. Ze willen graag horen over het geloof dat hen heeft bevrijd uit de onderdrukking.” Zijn stem verheft: “Helaas zien we predikanten die het niet teruggeven aan de gemeenschap. Ze zijn rijk, wonen in grote huizen, maar delen niet wat de gemeenschap aan de kerk heeft gegeven. En wat de gemeenschap geeft aan de kerk, is relatief vaak heel veel.”

Met kleine stapjes

Ik vertel dat dit in Nederland niet zo snel zal gebeuren. De predikant zal dat zeker te horen krijgen als hij er alleen voor zijn eigen gewin zit. Ratnam: “En dat is nou direct het probleem. De Dalits zijn niet gewend om voor zichzelf op te komen. Ze weten ook niet hoe. In al die eeuwen was er helemaal geen sprake van opkomen voor jezelf en de gemeenschap. We organiseren daarom ook ontmoetingen met de gemeenschap hoe ze dit soort zaken ter sprake kunnen brengen, zodat ze wel profijt krijgen van de kerk. Maar dat gaat met kleine stapjes.”

De kerk in balans

Een paar dagen later na het bezoek aan de omgeving Vemuru sprak ik met Pastor Murali. Op zondag staat hij in de kerk het evangelie te verkondigen. Murali: “Dat kan ik alleen doen als ik tegelijk ook de gemeenschap help.” Daarom heeft hij besloten mee te draaien in het programma van Cards en stuurt 30 jongeren aan die in diverse dorpen extra onderwijsbegeleiding bieden. De kerk voelt voor mij weer in balans. Zo hoort het toch te zijn?! Ik hoop van harte dat de Kerkbalans in Nederland met die intentie mag worden ingezet. Wees die Dalit die veel geld geeft aan zijn kerk. En wees jezelf en houd je kerk verantwoordelijk dat geld in te zetten voor de gemeenschap, de wijk, de stad, het land en ja; ook voor de gemeenschap aan de andere kant van de wereld. Pas dan is je kerk in balans!

Tom Kolsters

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.