Joren Divino is geboren!

Blog

woensdag 18 januari 2017Misschien heb je de afgelopen tijd wel eens gedacht (dat hoop ik natuurlijk): ‘Ik heb al een tijdje geen nieuwe weblog gehad van Henriëtte Nieuwenhuis!’ De laatste weblog van mijn hand was alweer van 15 september 2016. Ondertussen is mijn zwangerschapsverlof voorbij en mag ik vandaag weer voor het eerst aan het werk. Laat ik eerst maar eens terugblikken naar de afgelopen maanden.

Nederlandse gewoonten
Op 25 september jl. is onze zoon Joren Divino geboren in Zwolle. Karel was gelukkig net op tijd voor de bevalling en heeft hij bijna 3 weken bij ons in Nederland kunnen zijn. Het was heel fijn om dit keer in Nederland te bevallen (Bram is in Indonesië geboren). Met de geboorte van Bram verbaasden we ons over allerlei Indonesische gebruiken (zie: https://www.kerkinactie.nl/actueel/2014/12/bram-theodor-is-geboren en https://www.kerkinactie.nl/actueel/2015/03/zwangerschapsverlof-voorbij), maar de verwondering over de typisch Nederlandse gewoonten was bijna net zo groot. Ik noem er een aantal: aan elk ziekenhuisbed een apparaat die mijn en Jorens hart in de gaten hielden tijdens de bevalling, de vader mag de navelstreng doorknippen, aangifte doen binnen 3 dagen, kraamzorg, beschuit met muisjes, begeleiding met borstvoeding, een hielprik en gehoortest, een uitnodiging via de post voor het consultatiebureau, heel veel kaartjes met gelukwensen, kruiken om Joren warm te houden, een commode, een bed op klossen, een maxicosi voor in de auto en ga zo maar door. Voor veel Nederlanders heel normaal, maar ik besefte me opeens weer dat normaal maar relatief is. In ieder geval vonden wij het erg interessant om beide ervaringen, de een in Indonesië, de ander in Nederland, met elkaar te vergelijken.

Joren Divino
We hebben onze tweede zoon de namen Joren Divino meegegeven. Joren komt uit de Karo taal (Karel zijn moedertaal) en betekent ‘heilzaam’. We bidden dat Joren een heilzaam of voorspoedig leven zal hebben, maar ook heilzaam zal zijn voor veel anderen. Divino betekent ‘Gods kracht’. Volgens Karel kon ik alleen dankzij Gods kracht de bevalling doorstaan. Verder geeft deze naam een knipoog naar ons predikantschap. Misschien heb je wel eens een dominee de afkorting vdm zien gebruiken? Dit staat voor: ‘verbi divini minister’ en betekent ‘dienaar van het goddelijke Woord’. Van divini hebben wij Divino gemaakt. Wat is namelijk het geval: Bram is precies op de bevestigingsdatum van Karel geboren (12 november) en Joren precies op mijn bevestigingsdatum (25 september). We vonden allebei dat we dit op de een of andere manier moesten laten terugkomen in zijn naam.

Terug naar Indonesië
Bram, Joren en ik zijn nog tot eind november in Nederland gebleven. Na een paar dagen Nederlandse vrieskou en een vervroegd Sinterklaas zijn we weer terug gegaan naar Indonesië. Ondertussen waren we als gezin namelijk al vier maanden van elkaar gescheiden. Karel kon vanwege zijn werk niet langer dan 3 weken in Nederland verblijven. Het werd na zo’n lange periode hoog tijd om weer met z’n vieren de draad op te pakken. Met ons huis op de kop vanwege een aanbouw, het opnieuw aan elkaar wennen en de drukte rond Kerst en Oud & Nieuw kostte dit de nodige moeite, maar we kwamen na december weer in de flow.

Doop
En toen werd het 2017. Het nieuwe jaar begon met heel veel Nederlanders over de vloer. Kerk in Actie collega Judith van den Berg-Melis (https://www.kerkinactie.nl/projecten/uitgezonden-medewerkers/judith-van-den-berg-meelis) kwam over uit Kupang (Oost-Indonesië) met haar gezin voor een paar dagen. Daarnaast kwamen mijn vader en tante Tiny logeren voor twee weken. De reden voor deze gezellige drukte was de doop van Joren. Op 8 januari werd Joren gedoopt. Judith leidde de dienst. Bijzonder gaaf dat Joren in Indonesië door een Nederlandse dominee is gedoopt. Ja natuurlijk Judith woont in Indonesië, maar wel ongeveer 3000 km bij ons vandaan! Het werd een mooie dienst waarbij we knielend Joren overgaven aan God. Na de kerkdienst deelden we met heel de gemeente de maaltijd als teken van dankbaarheid aan God voor de geboorte van Joren.

Het ‘normale leven’
Gisteren zijn mijn vader en tante Tiny terug gegaan naar Nederland. Het huis voelt nog leeg en kaal en we missen de gezelligheid. Maar voor alles is een tijd. Het ‘normale leven’ mag weer beginnen. Voor mij betekent dat vooral: mijn rol als vrouw, moeder čn dominee combineren. Omdat dit genoeg aandacht en tijd kost, heb ik een paar maanden geleden besloten facebookloos door het leven te willen gaan. Daar kun je me dus niet meer vinden, maar wel via deze blog en email (henriettenieuwenhuis@gmail.com) om mijn ‘normale leven’ te volgen.

Joren Divino is geboren! in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.