Blijven of vluchten?

Blog

woensdag 8 februari 2017Kerken in SyriŽ en het geweld. Abdo Lotfee is accountant bij de organisatie DERD van het Grieks Orthodoxe Patriarchaat van AntiochiŽ en Al het Oosten gevestigd aan de Rechte Straat in Damascus. Als je hem vraagt of hij niet weg wil uit SyriŽ kijkt hij je verbaasd vragend aan. ďGeen sprake van. Hier liggen mijn wortels. Hier ben ik nodigĒ.

Abdo Lotfee ontmoette ik in 2011 toen ik twee maanden in Damascus ging wonen om wat Arabisch te leren en de Syrische kerken beter te leren kennen. Ik was toen de gast van het Patriarchaat. Met Abdo liep ik door Damascus en hij wees me de weg naar het fitnesscentrum waar ik drie keer per week het luie lijf in vorm probeerde te houden.

In 2016 zag ik hem weer, vijf jaar ouder. Hij kwam van Damascus een dag naar Beirut om met me te spreken over de samenwerking van DERD met Kerk in Actie en de Protestantse Kerk. We vielen elkaar in de armen. Al zo lang hadden we elkaar niet gezien of gesproken. Intussen groeide DERD van 35 naar 550 werkers en zet jaarlijks vele miljoenen om aan kerkelijke noodhulp uit heel de wereld. Abdo is er nu de belangrijkste accountant. DERD is nu groter dan het Rode Kruis in Syrië, en heeft 9 veldkantoren door het hele land, waaronder in Aleppo en in Hassakeh.

Hassakeh ligt in het gevaarlijke Jazeera in noordoost Syrië tussen Eufraat en Tigris. Hier, in de schaduw van IS, werkt Mathild Sabbagh. Mathild studeerde onlangs af aan de Near East School of Theology. Zij werd de nieuwe predikant van de Protestantse Gemeente in Hassakeh. Zij ging er heen omdat de vorige voorganger is gevlucht. Mathild wil dat de kerk in Hassakeh blijft.

Zij blijven daar, wij blijven met ze samenwerken. In januari 2017 stuurde Kerk in Actie € 45.000 naar DERD voor extra winterpakketten voor kinderen in Aleppo (zie de foto).

Laten we samen nadenken over de keuzes waar Christenen in Syrië voor staan. Op 1 maart, bij de sobere maaltijd in de kerk aan het Kerkplein in Bathmen.

Feije Duim,
Relatiemedewerker Midden Oosten en Pakistan, Kerk in Actie, Protestantse Kerk in Nederland.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.