Boko Haram berooft 94-jarige Baba Moustafa

Persoonlijk verhaal

dinsdag 7 februari 2017Van de ene op de andere dag verliest Baba Moustafa alles wat hij heeft. De strijders van Boko Haram ontnemen op 21 februari 2015 de oogst van de boer op leeftijd. Ze vernietigen al zijn andere bezittingen.

Vluchtelingen Armoede

“Alles wat ik had is verbrand”

Oogst is leven voor de dorpelingen in Dzangola in het noordoosten van Nigeria. Net na het binnenhalen van de oogst wordt Moustafa plotseling door een geweerkolf tegen de grond geduwd. Strijders van Boko Haram dwingen hem zijn voorraadkamers open te maken. De strijders nemen alle rijst en mais in bezit en verbranden dit. Ook zijn huis gaat in vlammen op. “Alles wat ik had is verbrand”, vertelt Moustafa.

Nieuw begin

Na de gebeurtenissen in februari vlucht de hoogbejaarde Moustafa samen met ongeveer 1500 andere dorpsbewoners naar de stad Gombi. Het Nigeriaanse leger verdreef de Boko Haram strijders vorig jaar uit de regio. De dorpelingen keren aan het eind van het jaar in groepjes terug naar Dzangola. Ze moeten alles opnieuw opbouwen. Ook de gewassen op het land. Gelukkig schonk ACT Alliance zaden en planten, waardoor de bewoners het land weer bewerken.

Begrafeniskleed

Helaas kan Baba Moustafa niet meer opnieuw beginnen. Hij is te oud om alleen zijn land te bewerken en is geheel afhankelijk van voedselhulp en de barmhartigheid van andere dorpsbewoners. Zittend op een kleed, dat hij heeft gekocht door een gift, verwekt hij boomstengels tot touwen. Zo draagt hij toch een beetje bij. Hij vertelt dat het kleed ook zijn begrafeniskleed is: “Het is groot genoeg om alle mensen een plek te bieden op mijn begrafenis“.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.