Gelukkig Jaar van de Haan, Jinian kuaile !

Blog

zondag 5 februari 2017Het is vandaag de achtste dag van het Chinees Nieuwjaar, dat dit jaar op zaterdag 28 januari begon. Eigenlijk duurt het Nieuwjaar twee weken en heeft iedere dag een eigen betekenis. De eerste drie dagen zijn officiële feestdagen en dagen die je doorbrengt met je familie en goede vrienden. De zevende dag is Renri, de dag waarop iedereen jarig is - als herinnering aan de dag waarop, volgens het Chinese scheppingsverhaal, de mens werd geschapen. Nieuwjaar wordt op de vijftiende dag afgesloten met het lampionnenfeest, dat meteen het begin van de lente is. In en rond de tempels – en gewoon op straat – is alles rood- is en goudgekleurd. Wierook en windmolentjes moeten een jaar van geluk en voorspoed brengen, van heil en zegen: Kung Hei Fat Choi !

Ook in ‘onze’ kerk, Kowloon Union Church, stonden de mandarijnenboompjes (mandarijnen: rond en goudkleurig) bij de ingang en lagen de de rode envelopjes (lai see, delen wat je hebt brengt immers geluk) al klaar om uitgedeeld te worden. En dat gebeurde in de dienst door de kinderen. Envelopjes met een zegenwens (zie afbeelding) en een grote gouden munt van chocolade. Na afloop van de kerkdienst waren er traditionele, vooral ronde, nieuwjaarshapjes (van kleefrijst).

Na alle grilligheden (!) van het afgelopen Jaar van de Aap is het Jaar van de Haan, zegt men hier, een jaar van gewekt worden - door het vroege kukelen van de haan - en van hard en punctueel werken, van knuppels in het hoenderhok, van veranderingen en wilde plannen.

In Hong Kong staat het nieuws op dit moment in het teken van de ‘burgemeesters’-verkiezingen van 26 maart. Er zijn vier officieel goedgekeurde kandidaten, een punt van aandacht is in welke mate ze zijn goedgekeurd door de regering in Beijing. De slag om vrije algemene verkiezingen is eigenlijk al meteen na de protesten door Occupy Central with Love and Peace en de bezetting van de zakencentra (najaar 2014) door de de Umbrella Movement verloren. In de gemeenteraad gaat het, vanaf de verkiezingsuitslag van afgelopen september, waarbij de pro-democracy beweging bescheiden won, vooral over de eedaflegging van de meest kritische raadsleden. Twee van hen zijn inmiddels uitgesloten van lidmaatschap (al loopt hun zaak nog steeds bij het hoogste hof) en met vijf anderen dreigt hetzelfde te gebeuren. 

De polarisatie in de Hongkongse samenleving neemt dus toe, ook in de bredere context van China waar critici van de regering met harde hand duidelijk wordt gemaakt wie aan de macht is. Mensenrechtenadvocaten, milieuactivisten én kerkleiders worden opgepakt en moeten lang wachten op de behandeling van hun ‘zaak’, hun familieleden wordt het leven moeilijk gemaakt. Per 1 januari is er nieuwe regelgeving ingevoerd op voor zowel buitenlandse als binnenlandse ngo’s als ook religieuze organisaties. De controle is verscherpt door het instellen van speciale instanties, op alle bestuurlijke niveaus.

Wat dat precies betekent voor het Luthers Theologisch Seminarie (LTS) is nog niet heel duidelijk, het algemene politieke debat wordt er niet gemakkelijker op en de relatie met de autoriteiten (van de regering en van de TSPM/CCC-kerk, de enige officieel goedgekeurde en geregistreerde kerk in China) niet hoopvoller.

Dat het Jaar van de Haan (en van de Kip en van het Kuiken) nieuwe energie en nieuwe mogelijkheden brengt, met Gods zegen !

Hong Kong, 5 februari 2017

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.