"Ik geloof dat dit niet de weg is. Het kan echt anders."

Blog

woensdag 1 februari 2017Ik kon me er gewoonweg niet toe zetten. De tv bleef uit die middag. Ik ben wat anders gaan doen, want de herinnering aan acht jaar eerder was nog zo helder. Toen keek ik vol hoop en bewondering hoe al die mensen luisterden naar iemand die verwoordde waar ik op wachtte. In de vrieskou stonden ze, op dat enorme plein. Te bibberen, maar het was een en al warmte. “Ja, het kan wel! Samen kunnen we het. Echt!”

En tuurlijk, acht jaar later is duidelijk dat hij een raspoliticus was die vaak tegen werd gewerkt en dat toch niet alles kon. Tuurlijk. Maar toch, wat een hoop heeft hij gebracht. En nog steeds wacht ik voor Nederland op iemand met zijn boodschap, kracht en charisma.

Het kan echt anders
Maar nu ben ik angstig. Bij deze president gaat het niet om wat we samen kunnen bereiken, maar over wij tegen zij, vaak een onbekende ander. En in voorbereiding op onze verkiezingen in maart heb ik niet de illusie dat het hier anders is. Ook hier voelen mensen zich onzeker en onder druk gezet om een verscheidenheid aan redenen. En wordt er steeds meer onderscheid gemaakt. Tussen arm en rijk, met en zonder baan, gelovig of niet, etc. Beslissingen op basis van one-liners, steeds weer nieuwe kamervragen. Snel, sneller, snelst, terwijl de langetermijn steeds verder weg is. Maar ik geloof dat dit niet de weg is. Het kan echt anders.

Waar staan we voor?
Zo dacht ik terug aan een mooie middag eerder deze maand, toen ik met Inge Landman, een van onze uitgezonden medewerkers, mee mocht doen aan een middag Contextueel Bijlbellezen. Werkelijke ontmoeting, over een moeilijk thema: onderscheid. Want wij maken onderscheid, de hele dag door. En wat betekent dat? Hoe verander je de samenleving daarmee? Het sluit zo aan bij de komende verkiezingen. Want daar gaat het nu eens niet vooral over bezuinigingen, maar over ethiek en moraal. Waar staan we voor? Dan is de rol van de kerk juist bij deze verkiezingen van belang. Want daar kom je als privépersoon, om na te denken over goed en kwaad, over hoe je er bent voor een ander.

Met elkaar in gesprek gaan
Uiteindelijk werd het ook voor mij duidelijk: de tv uitzetten is geen oplossing. Want is het niet via de tv, dan lees ik op internet wel dat Trump mensen in nood het land niet meer binnenlaat. Soms moet je iets doen om de situaties te veranderen. In actie komen. Met als eerste stap met elkaar in gesprek gaan, juist als er verschillende gedachtes leven. Dat zorgt voor cohesie en oplossingen. Daarom: bespreek je overwegingen met elkaar, en met je predikant. Want welke implicaties heeft je geloof voor je keuze begin maart?

Lees de Bijbel met andere ogen
Het is sowieso een bijbelstudie waard. Lees de bijbel met andere ogen, en ontmoet elkaar vol oog voor de ander. Op deze pagina vind je voor elke week in de veertigdagentijd een andere bijbelstudie, aansluitend bij het thema voor de 40dagentijd, Sterk en Dapper. Zo leer je elkaar op een andere manier kennen, begrijp je elkaar beter en - daar ben ik van overtuigd - je zult verrast zijn van de nieuwe inzichten die je krijgt.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.