Overleven in uitgedroogd Malawi: Maggie doet er alles aan

Persoonlijk verhaal

donderdag 23 februari 2017Door de aanhoudende klimaatveranderingen wordt het El Nino effect steeds sterker. Ook in Malawi is de oogst grotendeels verdroogd door de weersomstandigheden. Maggie, moeder van vier kinderen, doet er alles aan om te overleven.

Landbouw Armoede

Vooral de landen ‘in de hoorn van Afrika’ worden getroffen door de droogte. Veel inwoners van deze landen zijn in hun levensonderhoud afhankelijk van het slagen van de oogst. Wanneer de regen uitblijft en het te lang droog is, dreigt er hongersnood en een ernstig tekort aan water.

Mislukte oogst

Voor Maggie Chilamphu is dit de dagelijkse realiteit. Maggie is een weduwe van 48 uit Malawi en moeder van vier kinderen. De gewassen op haar stukje land zijn door de langdurige droogte zodanig aangetast. Nu is nog maar een klein gedeelte over; niet genoeg om van te leven.

De kinderen van Maggie gaan naar de plaatselijke basisschool. Omdat Maggie de enige kostwinnaar is moet ze alles betalen voor haar vier kinderen. Door extra te werken bij iemand anders op het land verdient ze een klein beetje geld. Minder dan 500 Malawi Kwacha per week. Dit is omgerekend nog geen 1 euro per week. Maggie vertelt: “De kinderen zijn van mij alleen afhankelijk, ik heb geen familieleden meer die ons kunnen helpen. Ik accepteer deze verantwoordelijkheid maar het is zwaar. Ik kan hen niet geven wat nodig is.”


Maggie samen met haar kinderen voor hun huis

Noodhulp

CARD (Churches Action Relief and Development) is actief in het gebied waar Maggie woont. Zij helpen Maggie en haar gezin om nieuwe gewassen te planten met behulp van irrigatie. Maggie hoopt dat ze door de nieuwe irrigatie techniek in maart de eerste gewassen oogst.

Gelukkig duurt de nieuwe oogst niet lang meer. In maart verwacht Maggie de eerste gewassen van het land waar ze met hulp van het CARD programma een irritatie systeem heeft aangelegd. Ze hoopt en bidt dat de oogst slaagt.

Kerk in actie steunt het CARD programma om nieuwe manieren van landbouw aan te bieden in de getroffen gebieden. Zo proberen we een hongersnood te voorkomen.


Maggie aan het werk bij het Card programma

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.