Zimbabwe in Zuid-Afrika

Blog

maandag 13 februari 2017Een van de dingen die ons is opgevallen in de tijd dat we hier nu zijn, is dat er veel Zimbabwanen in Zuid-Afrika wonen. Totaal enkele miljoenen, vooral economische vluchtelingen.

Zeven jaar geleden kwam Terrence (32) naar Zuid-Afrika, samen met zijn vrouw Barbara. Zoals veel Zimbabwanen hoopte hij hier werk te vinden. Terrence rijdt inmiddels al een aantal jaar voor Uber. Zijn droom is om fulltime voorganger te zijn van zijn eigen gemeente. Nu heeft hij zijn werk als chauffeur nog hard nodig om zijn gezin te kunnen onderhouden.

Uber

Afgelopen week was Terrence onze Uber-driver naar Kaapstad, waar we bij de douane moesten zijn. Toen het gesprek in de auto op geloof kwam, nodigde hij ons uit om eens naar zijn kerk te komen. Wat ‘oneerbiedig’ gezegd: Zuid-Afrika ‘stikt’ van de kerken, en ik vind de diversiteit fascinerend. We gingen dus op zijn uitnodiging in.

Eigen kerk

Terrence is ooit in Stellenbosch zijn eigen kerk begonnen. Deze groeide zo snel, dat hij heeft besloten een nieuwe gemeente in Eerste River te starten. Eerste River is een kleine suburb van Kaapstad, niet ver van Stellenbosch. Hier waren wij gisterenochtend in de dienst. Het was een warme (letterlijk en figuurlijk) en vrolijke bijeenkomst.

Geloof leven

De droom van Terrence en Barbara is om steeds meer gemeenschappen te vormen, door het land heen, die elk in hun eigen omgeving een hoopvol thuis bieden. Daarmee doen ze wat vele kerken proberen te doen in deze context: geloof, hoop en liefde leven.

Toekomst

Het verhaal van Terrence laat voor mij iets zien van de complexiteit van Zuid-Afrika: een land van vele verschillende kerken en achtergronden, van Zuid-Afrikanen én vluchtelingen die werk zoeken… Maar ook een land waarin mensen, waar ze ook vandaan komen, dromen van een betere toekomst, en daar op allerlei manieren aan werken.

Zimbabwe in Zuid-Afrika in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.