Een maaltijd per dag

Reisverslag

woensdag 8 maart 2017De Centraal Afrikaanse Republiek, waar ligt dat eigenlijk? Veel vrienden en familie stelden deze vraag toen ik vertelde dat ik daar projecten van Kerk in Actie en ICCO bezocht. De meeste mensen denken gelijk aan: strijd van rebellengroepen, honger, en armoede. Ondanks de rijkdom aan mineralen, een land op de grens van woestijn en savanne en regenwoud.

Landbouw Kinderen Armoede

Gelukkig zit er ook een andere kant aan de Centraal Afrikaanse Republiek. Ja, er is strijd en armoede. Maar er zijn ook veel mensen die niet bij de pakken neer zitten en samen aan de slag gaan! Zoals Bruno Toubaro in Lokoti Bangui, een klein dorp gelegen aan de weg naar de grens met Kameroen. Bruno Toubaro is maître-parent, vergelijkbaar met een onderwijsassistent.

Vol enthousiasme

Omdat Bruno geen formele opleiding tot leraar heeft gevolgd krijgt hij geen salaris van de overheid. In plaats daarvan wordt hij betaald door de ouders van de leerlingen: maandelijks honderd franc per leerling, ongeveer 15 cent. Zelfs bij een klas met honderd leerlingen levert dit niet genoeg op om rond te komen. En ouders met meerdere kinderen op school hebben vaak moeite om het schoolgeld überhaupt te betalen. Toch zet Bruno zich vol enthousiasme in voor zijn school: naast leraar is hij ook tuinman en verantwoordelijk voor de schooltuin.

Voedselprogramma trekt leerlingen aan

De schooltuin maakt deel uit van het project dat ICCO en Kerk in Actie met steun van het ministerie van buitenlandse zaken in de Centraal Afrikaanse Republiek financieren. Het voedselprogramma dat de Lutherse Wereldfederatie hier met onze steun uitvoert zorgt dat het aantal leerlingen nog verder groeit. Vijftien scholen kregen een kantine waar twee kokkinnen uit het dorp dagelijks een maaltijd voor de kinderen bereiden. Met ingrediënten, zoals rijst, bonen en olie, die zij van de Lutheranen ontvangen. Voor sommige kinderen is dit de enige echte maaltijd op een dag.

Schooltuinen zorgen voor betere voeding

Om de voedingswaarde van de maaltijden te vergroten, en met het oog op toekomstige zelfstandigheid, heeft iedere school nu ook een schooltuin. Tuinmannen, zoals Bruno, onderhouden deze. De kinderen helpen mee en leren zo spelenderwijs zaaien en oogsten. De Lutheranen hopen dat de leerlingen ook thuis een tuintje aanleggen en hun ouders stimuleren meer groenten te verbouwen.

Verse groenten!

 

In het provinciestadje Bouar zijn we net op tijd voor de lunch: klas na klas stelt zich in rijen op, borden in de hand. Iedereen wacht keurig op zijn beurt. Daarna wordt snel samen met vriendjes en vriendinnetjes een plekje gezocht om te eten. Na afloop wast iedere klas de borden af en vegen zij het schoolplein aan. De lessen gaan weer beginnen. Als straks de regentijd begint komen de zaden op en kunnen er ook verse groenten gegeten worden. Met het aanstekelijke enthousiasme van mensen als Bruno Toubaro gaat dit vast lukken!

Els Hortensius

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.