Jule: 'Het programma draagt bij aan de ontwikkeling van ons dorp'

Persoonlijk verhaal

woensdag 1 maart 2017Ik doe al een aantal jaren mee in het programma dat SSID in onze gemeenschap uitvoert. We hebben zaden van verschillende gewassen ontvangen. Het veeproject bestaat eruit dat gezinnen die willen en kunnen een koe of geit ontvangen om groot te brengen en na verloop van tijd het kalfje of jonge geitje dat geboren is teruggeven aan het project zodat een volgend gezin ervan kan profiteren. Ik heb ook veel trainingen gevolgd en technisch advies gekregen.

Ik ben Jule Mzouis en mijn vrouw heet Monique Raymond. Ons gezin bestaat uit 9 personen. Ik heb vier dochters en drie zonen. Ik ben boer. Ik bewerk het land en ik houd dieren. 

Nieuwe technieken
De scholing is een hulpmiddel dat mij in staat stelt betere resultaten te halen. Ik heb alle nieuwe technieken die ik geleerd heb toegepast bij het telen van mijn gewassen. Ik heb veel jaren ervaring in de landbouw, maar het gaat me nu beter af. Ik heb veel geleerd, bijvoorbeeld bij het verbouwen van sperziebonen stopte ik vroeger meer dan drie bonen per gaatje in de grond. Maar na de training gebruik ik maar twee bonen en de opbrengst is veel meer dan daarvoor.

Gebrek aan water
Ik kan wel stellen dat ik probeer goed te werken om zo goede resultaten te halen: ik schenk aandacht aan de voorbereiding en daarna aan het planten en zaaien. Ik probeer ook goed te irrigeren en voor voldoende water te zorgen. Iets dat best wel lastig is omdat we gebrek aan water hebben in onze gemeenschap. En ik stel alles in het werk om de zaden die de organisatie (SSID) ter beschikking van de boeren stelt, weer terug te kunnen geven aan het comité van boeren in ons dorp. Ik wil SSID feliciteren met dit programma, want volgens mij loopt het helemaal goed.

Opnieuw begonnen dankzij SSID
Als gevolg van de orkaan Matthew zijn al mijn gewassen verloren gegaan, maar ik ben weer opnieuw begonnen omdat ik zaden kon lenen via het programma van SSID. Als ik straks de oogst binnen haal heb ik geld zodat de kinderen naar school kunnen gaan. Met dit geld kan ik mijn gezin onderhouden. Wat mij betreft heeft dit project een positieve impact op mijn leven en dat van mijn gezin. Het enige dat ik nog zou willen is dat ze ons een grotere hoeveelheid zaden geven.

'Ik heb goede hoop'
We hebben geen deugdelijk huis, omdat ik niet in staat was de vrijwillige bijdrage te geven die de leiders van onze gemeenschap vragen als voorwaarde om mee te doen in het bouwproject. We hebben een huis nodig en ik wil er graag een bouwen. Maar ik heb goede hoop dat het op een dag gaat lukken.

In december hebben ze op een avond mijn twee koeien gestolen, ik bleef met lege handen achter. Ik heb overal naar de dieren gezocht, maar ik heb ze niet terug gevonden. Dat doet me veel verdriet. Ik hoop dat het programma van de kerk doorgaat, want er zijn veel mensen in onze gemeenschap die hulp nodig hebben, en het programma draagt veel bij aan de ontwikkeling van ons dorp.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.