Op deze manieren redden we levens

Nieuws

dinsdag 14 maart 2017Kerk in actie helpt om een ernstige hongersnood te voorkomen. We helpen samen met Giro 555 mensen in de rampgebieden met eten, bijvoeding voor kinderen en medicijnen. Maar ook met schoon water, zeep en noodtoiletten.

Noodhulp Armoede

Hulp in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan zetten de organisaties achter Giro 555 alles op alles om de hongersnood te bestrijden en zoveel mogelijk doden door honger te voorkómen. Dat doen we door eten te geven aan mensen die helemaal geen eten meer hebben en gereedschappen en zaden te geven om zelf voedsel te verbouwen. Dat doen we ook in buurlanden die Zuid-Soedanese vluchtelingen opvangen. Op sommige plekken geven we mensen contant geld of voedselbonnen om eten mee te kopen als er een functionerende markt is, wat weer bijdraagt aan de lokale economie.

Contant geld tegen honger
Door de grote voedseltekorten zijn de prijzen voor eten en andere levensbehoeften in Zuid-Soedan enorm gestegen. We werken aan het uitdelen van eten en toegang tot drinkwater. Op sommige plaatsen is eten nog wel beschikbaar, maar onbetaalbaar voor de armste mensen. Veel mensen zijn bovendien op de vlucht en hebben geen inkomsten meer. Daarom zorgen we (waar mogelijk) voor werk. Denk aan het graven van irrigatiekanalen. In ruil daarvoor verstrekken we contant geld of bonnen waarmee mensen weer eten kunnen kopen. Wie ziek is of te verzwakt om te werken, ontvangt ‘gratis’ geld. Omdat mensen dit geld lokaal uitgeven, helpen ze lokale ondernemers die het ook moeilijk hebben.

Helpen in een conflictgebied
De oorlog in Zuid-Soedan maakt het extra lastig om de mensen te bereiken die het hardst hulp nodig hebben. Toch geven hulporganisaties niet gemakkelijk op en doen we er alles aan om op de juiste plaatsen te komen.

Hulp in Noordoost-Nigeria

In Noordoost-Nigeria lukt het steeds beter om de mensen te bereiken die hulp nodig hebben. We geven onder andere eten aan mensen in de provincies Yobe, Adamawa en Borno. Omdat deze provincies maandenlang afgesloten zijn geweest van de buitenwereld, zien we meer problemen dan honger. We zorgen voor water, medische zorg en verbeteren de hygiënische omstandigheden.

Betere hygiëne
Schoon water, zeep en betere sanitaire voorzieningen hebben al miljoenen levens gered. Als water schaars is - zoals in Noordoost-Nigeria - is vervuild water vaak het enige alternatief. Mensen die daar ziek van worden, maar geen toilet of zeep hebben, besmetten gemakkelijk anderen. Met voorlichting over goede hygiëne en het bouwen van toiletten voorkomen we dat. Uiteraard zorgen we ook voor het repareren van waterputten en het slaan van nieuwe waterbronnen, zodat er overal schoon drinkwater is, een eerste levensbehoefte.

Hulp in Somalië

In Somalië doen we alles in onze macht om een herhaling van de hongersnood in 2011 voorkomen. We werken onder andere in de regio’s Bula Hawa, Luuq, Dolo, de Sanaag, Sool en Bari.

Een aantal organisaties richt zich specifiek op kinderen jonger dan 5 jaar, zwangere moeders en moeders die borstvoeding geven. Met bijvoeding voorkomen we ondervoeding bij deze extra kwetsbare groep. Aan kinderen die al ernstig ondervoed zijn, bieden we speciale medische zorg. Over het algemeen zien we dat deze kinderen binnen drie weken weer op krachten zijn.

Hulp aan veeboeren
We helpen in Somalië ook veeboeren. Zij zien hun vee massaal sterven door honger. Daardoor verliezen ze hun inkomen en dreigt hongersnood voor hele families. Enkele organisaties leveren veevoer aan deze boeren zodat ze (een deel van) hun vee in leven kunnen houden en geld blijven verdienen om eten mee te kopen.

Hulp in Jemen

Hulpverlening in Jemen is door het conflict daar moeilijk en zelfs gevaarlijk. We ondersteunen klinieken en ziekenhuizen waar veel ouders met ondervoede kinderen zich melden. We geven voedingsadvies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om ondervoeding te voorkomen. Ondervoede kinderen krijgen medicatie, voedingssupplementen en een speciale pindapasta.

Pindapasta redt ondervoede kinderen
Pindapasta Plumpy’Nut zit vol levensreddende voedingsstoffen. De pasta bewijst zich keer op keer bij rampen. Kinderen kunnen het zo uit de verpakking eten. De pasta wordt vooral geproduceerd in landen waar ondervoeding veel voorkomt.

Goede hulp kost geld

De hulp die we nu geven is nog niet genoeg. Om goede hulp te blijven bieden is geld nodig. Aan geld is op dit moment een groot tekort. Met uw steun redden we levens.

Geef als individu of kom als kerk in actie

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.